Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Τι ψηφίζει ο Ολάντ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ  στο ΕΘΝΟΣ

Θα καλέσει ο απερχόμενος πρόεδρος Ολάντ τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν από τον πρώτο γύρο τον Μακρόν στο όνομα της συσπείρωσης, για να αποτραπεί νίκη της Λεπέν στον δεύτερο γύρο; Το ερώτημα το νομιμοποίησε προ ημερών ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος...
με τη δήλωσή του ότι η τελευταία ηθική του υποχρέωση είναι να εμποδίσει την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου να κερδίσει την προεδρική εκλογή. Να θυμίσουμε για ακόμη μία φορά ότι ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος Μακρόν είναι στην κυριολεξία δημιούργημα του Ολάντ.
Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 ο Μακρόν αντικατέστησε τον «αριστερό» Μοντεμπούρ στο υπουργείο Οικονομίας με έναν διπλό στόχο: Να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς τις αναστολές και τις ενοχές των Σοσιαλιστών, καθώς ο 39χρονος τραπεζίτης δεν είχε ζήσει τις περιόδους Μιτεράν και Ζοσπέν, και να διευρύνει την εκλογική βάση της κυβέρνησης προς το Κέντρο. Στα μέσα του 2016 ο Μακρόν, τρίτος τη τάξει υπουργός του Βαλς, δημιούργησε πολιτικό κίνημα προφανώς με την άδεια, αν όχι την παρότρυνση του Ολάντ, για να αυτονομηθεί, χωρίς να συγκρουσθεί, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.
Σήμερα ο Ολάντ και η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και των Σοσιαλιστών βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα:
• Αν δεν στηρίξουν δημόσια και χωρίς περιστροφές τον Μακρόν χάνουν τη δυνατότητα να τον δεσμεύσουν για τη συμμετοχή τους και τον ρόλο τους στη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα μιας εκλογικής νίκης του.
• Αν τον στηρίξουν όπως θα στήριζαν έναν κομματικό υποψήφιο κινδυνεύουν να του ψαλιδίσουν την πολυσυλλεκτικότητα και κυρίως να τον παρουσιάσουν στους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους ως προσχεδιασμένο από τον Ολάντ ελιγμό, έναν ελιγμό που θα παραπέμπει στην «παραίτηση» Ρέντσι υπέρ του εμπίστου του Τζεντιλόνι.
Ο μεγάλος χαμένος από τις παραπάνω εξελίξεις είναι η επιλογή υποψηφίων μέσω προκριματικών εκλογών: Τόσο ο Φιγιόν στους Ρεπουμπλικάνους όσο και ο Αμόν στους Σοσιαλιστές, νικητές στις προκριματικές, δεν θα φθάσουν στον δεύτερο γύρο.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!