Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Οι «κόντρες» των καναλιών και της πρωινής ενημέρωσης...

Μπαίνουμε πλέον για τα καλά στο δεύτερο μισό της τηλεοπτικής σεζόν, με τα στελέχη των καναλιών να μετρούν κέρδη και ζημίες από μια εξαιρετικά δύσκολη αλλά και… περίεργη περίοδο.

Σαφέστατα μεγάλος χαμένος της σεζόν που διανύουμε είναι το MEGA, το οποίο οι μέτοχοί του έχουν παρατήσει στην... τύχη του, χωρίς να προχωρούν στην απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν επί οκτώ μήνες.

Παρ' όλα αυτά χάρη στους εργαζομένους το κανάλι έστω και μόνο με επαναλήψεις, δίχως καθόλου ειδήσεις και ενημέρωση, διατηρεί ένα σχετικά ικανοποιητικό μερίδιο με αποτέλεσμα μέχρι πρόσφατα να συγκεντρώνει έσοδα από διαφημίσεις, τα οποία όμως βρίσκονται μπλοκαρισμένα σε λογαριασμούς από τις πιστώτριες τράπεζες.

Επειτα από σειρά επαφών οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διακόψουν και τη μετάδοση διαφημίσεων αφού ούτε οι τράπεζες απελευθερώνουν έστω μέρος των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί (υπολογίζονται πάνω από 35 εκατ. ευρώ) ώστε να λάβουν κάτι από τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, ούτε και οι μέτοχοι όμως του καναλιού (Βαρδιονογιάννης-Μπόμπολας) βάζουν, ως οφείλουν, το χέρι στην τσέπη για να εξομαλύνουν κάπως την κατάσταση, αδιαφορώντας για το πώς τα βγάζουν πέρα οι οικογένειες των περίπου 500 εργαζομένων του καναλιού.

Οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τη μετάδοση διαφημίσεων για ένα διάστημα προειδοποιητικά. Ξαναμεταδίδουν τώρα διαφημίσεις αλλά είναι πολύ πιθανόν να επανέλθουν με οριστική διακοπή προβολής τους.

Το MEGA, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, το διάστημα 1/10/2016 έως 28/2/2017 κατάφερνε να προσελκύει κατά μέσον όρο την προσοχή 189.000 τηλεθεατών έχοντας χάσει σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι 78.000 άτομα. Κι έτσι από την τρίτη θέση που κατείχε βρίσκεται πλέον στην πέμπτη με μέσο μερίδιο όμως που φτάνει το 9,1% χωρίς καθόλου… φρέσκο πρόγραμμα.

Ο πλέον κερδισμένος της σεζόν φαίνεται ότι είναι ο ΣΚΑΪ. Με τις προσθήκες τάλεντ σόου, ριάλιτι, ξένων σειρών, ταινιών και την πρόσφατη αλλαγή στην ώρα μετάδοσης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων κατάφερε να προσελκύσει 86.000 τηλεθεατές περισσότερους σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Το κανάλι του Φαλήρου το παρακολουθούν κατά μέσον όρο 260.000 άτομα με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, ενώ πέρσι ήταν πέμπτο!

Στην κορυφή βέβαια παραμένει ο ΑΝΤ1 με 339.000 τηλεθεατές (15.000 λιγότεροι από πέρσι) ενώ ακολουθεί ο ALPHA με 296.000 τηλεθεατές κατά μέσον όρο (26.000 λιγότερους από πέρσι). Στην τέταρτη θέση έχει βρεθεί το STAR παρότι καθηλώνει μπροστά στις μικρές τους οθόνες 26.000 περισσότερα άτομα από πέρσι, καθώς φέτος το διάστημα που εξετάζουμε το παρακολουθούν 228.000 τηλεθεατές.

Κυρίαρχος της πρωινής ενημέρωσης, το χρονικό διάστημα 1/10/2016-28/2/2017, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, παραμένει ο… μίστερ «Καλημέρα Ελλάδα» Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 καθώς καθηλώνει καθημερινά μπροστά στα χαζοκούτια κατά μέσον όρο 394.000 τηλεθεατές. Επεται το δίδυμο των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου με τη δική τους «Πρώτη γραμμή» στον ΣΚΑΪ να προσελκύει το ενδιαφέρον 239.000 τηλεθεατών. Να σημειωθεί βεβαίως ότι δεν υπάρχει και «αντίπαλος» στο MEGA.

Πολύ καλή πορεία σημειώνουν πάντως οι «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος, καθώς καθημερινά (12.00) καθηλώνουν κατά μέσον όρο 246.000 άτομα.

Σταθερή εμφανίζεται με το δικό της «Τώρα» στο ίδιο κανάλι η Αννα Μπουσδούκου που καταφέρνει να προσελκύει 211.000 τηλεθεατές κατά μέσον όρο. Ετσι ξεπερνάει την… αντίπαλό της στο STAR Πόπη Τσαπανίδου η οποία με το «Live U» καταφέρνει να αποσπάσει την προσοχή κατά μέσον όρο 138.000 τηλεθεατών. Δεν τη βοηθούν βέβαια και το… στιλ του καναλιού αλλά και ο τρόπος που έχει δομηθεί το πρωινό του πρόγραμμα.

Η «Πρωινή ζώνη» της ΕΡΤ 1 καταφέρνει να προσελκύσει 116.000 τηλεθεατές, ενώ το «Δέκα στην ενημέρωση» μόλις 63.000 άτομα κατά μέσον όρο. Ομως και συνολικά η δημόσια τηλεόραση εξακολουθεί να κάνει... χαμηλές πτήσεις, παρότι εμφανίζει φέτος μια μικρή βελτίωση. Την ΕΡΤ 1 την παρακολουθούν 108.000 άτομα (7.000 περισσότερα από πέρσι), ενώ την ΕΡΤ 2 επιλέγουν 55.000 τηλεθεατές, 17.000 περισσότεροι από πέρσι. Παραμένει όμως τελευταία και με πρόγραμμα αν μη τι άλλο... αμφιλεγόμενο...

Σωτήρης Μανιάτης
Από το  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!