Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Το φράγμα του πανικού...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Η τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι ο δεύτερος γύρος της προεδρικής εκλογής θα είναι μια μονομαχία Μακρόν-Λεπέν. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον δεύτερο γύρο καθώς στον πρώτο έχει προεξοφληθεί η πρωτιά της Λεπέν με ποσοστά που...
κυμαίνονται μέχρι στιγμής μεταξύ 25% και 28%. Ομως το χθεσινό πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της «Μοντ» μας πληροφορεί ότι στην ηγεσία των γαλλικών τραπεζών υπάρχει ο φόβος για μαζική φυγή κεφαλαίων εκτός Γαλλίας στην περίπτωση που η ακροδεξιά υποψήφια Λεπέν συγκέντρωνε γύρω στο 35% από τον πρώτο γύρο.

Το ποσοστό 35% έχει πολλές ερμηνείες για την καταγραφή του στα σενάρια πολιτικών εξελίξεων:
• Η πρώτη είναι να πρόκειται για εσκεμμένη διόγκωση στο πλαίσιο μιας στρατηγικής του φόβου, με στόχο να πεισθούν οι ψηφοφόροι ότι ο πρώτος γύρος δεν προσφέρεται για χαλαρή αντισυστημική διαμαρτυρία καθώς όλα κρίνονται στον δεύτερο. Μια στρατηγική του φόβου επικίνδυνη, που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή μπούμερανγκ καθώς δίνει παράσταση νίκης στη Λεπέν.
• Η δεύτερη είναι οι δημοσκοπήσεις για τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο να έχουν υποτιμήσει την πραγματική εμβέλεια της Λεπέν, καθώς σταθερά και διαχρονικά μέρος όσων ψηφίζουν το Εθνικό Μέτωπο και τους υποψηφίους του απαντά παραπλανητικά στους ερευνητές της κοινής γνώμης.

Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός-χρηματοπιστωτικός κλάδος στη Γαλλία έχει ήδη σπάσει το φράγμα του πανικού: Από τη μια αποφεύγει κάθε επαφή με την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου για να μην ενισχύσει την αξιοπιστία μιας νίκης της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, και από την άλλη ενώ θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες ενός Frexit παραδέχονται ότι δεν έχουν σχέδιο Β -όλα τα παραπάνω από τη «Μοντ» με ημερομηνία 21/3.

Ενα είναι βέβαιο, υπάρχει πλήρης διάσταση εκτίμησης πολιτικών κινδύνων για τη Γαλλία ανάμεσα στις δημοσκοπικές καταγραφές και τη μόλις ελεγχόμενη γενικευμένη ανησυχία των τραπεζιτών για την πιθανότητα υλοποίησης του αδιανόητου σεναρίου.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!