Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Σε κλοιό αβεβαιότητας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Την ώρα που η κυβερνητική δραστηριότητα εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στη δημιουργία σεναρίων γύρω από τη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση, η αβεβαιότητα πάνω από τη χώρα επιστρέφει για τα καλά.
Επενδύσεις δεν υπάρχουν, η πραγματική οικονομία ασφυκτιά, ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο δείκτης απαισιοδοξίας τείνει να φτάσει στο... απόλυτο!
Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε είναι πολύ πιθανόν, ακόμη και αν η αξιολόγηση κλείσει, η οικονομία να μην μπορέσει να ανακάμψει. Να συμβεί δηλαδή αυτό που λένε «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε».
Το timing στην πολιτική ήταν ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Και αυτό δεν αφορά μόνον τους τακτικισμούς του εκάστοτε κόμματος αλλά και την ίδια την παραγωγή πολιτικής. Μια καλή κίνηση μπορεί να μην έχει κανένα αποτέλεσμα εάν γίνει στον λάθος χρόνο.
Ετσι και τώρα, εάν οι ατέρμονες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο συνεχιστούν για την πολυσυζητημένη αξιολόγηση, τότε μπορεί η ζημιά που θα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία να είναι ανεπανόρθωτη και σε λίγες εβδομάδες η χώρα να βρίσκεται και πάλι στο σημείο από όπου ξεκίνησε.
Για τους λόγους αυτούς, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη ο πρωθυπουργός να πάρει τις αποφάσεις του: Είτε θα κλείσει τη συμφωνία με στόχο η χώρα να προχωρήσει μπροστά είτε να απορρίψει τις προτάσεις των δανειστών και να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να πάρει ελεύθερα τις αποστάσεις του.
Ο τρίτος δρόμος που έχει επιλέξει (και που δυστυχώς μοιάζει πολύ με εκείνον που ακολούθησε το καλοκαίρι του 2015), αυτός της κωλυσιεργίας, δεν βοηθά ούτε την κυβέρνησή του ούτε -πολύ δε περισσότερο- τη χώρα!
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!