Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Τόμσεν: Παραμένουν "αγκάθι" τα εργασιακά...

Αποτέλεσμα εικόνας για Πολ Τόμσεν
Τη διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέδειξε o ανεκδιήγητος, Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε κολέγιο της Οξφόρδης την Τετάρτη.

Ο Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι... η βασική εκκρεμότητα είναι πλέον τα εργασικά, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητά να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. 

Δηλαδή, μην αλλάξει το πλαίσιο που ισχύει για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας  -υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων- και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από το κράτος  όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα. 
Ο Τόμσεν, ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης λέγοντας "ότι οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τις τελευταίες ημέρες".  

Οι αναφορές αυτές επιβεβαιώνονται από αρμόδια πηγή με την οποία επικοινώνησε το protothema.gr και κάνει λόγο για υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στο θέμα του αφορολόγητου και των συντάξεων. 

"Όταν συμφωνήσουμε με την Ελλάδα για τα μέτρα το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουμε με τους ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους αλλιώς δεν θα πάμε προς έγκριση το πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ" λέει ξεκαθαρα ο Τόμσεν. 

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Τόμσεν αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εδώ και τώρα αλλά μία σαφή δέσμευση για την αντιμετώπισή του από το 2018 έτσι ώστε να μπει στο πρόγραμμα από τώρα. 

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει τέλος τη γνωστή του θέση ότι όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνει η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κάνει το χρέος της βιώσιμο αν δεν υπάρξει ελάφρυνση και από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι όσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους κι αν προσφέρουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα η χώρα μας δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις στο ύψος αυτών της Γερμανίας.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!