Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Πρόοδος στα εύκολα -Εμπλοκή με τα εργασιακά, ανοιχτά αφορολόγητο-συντάξεις

Μπορεί να έγινε μια ακόμα μαραθώνια συνάντηση, μπορεί οι Θεσμοί να παρέτειναν την παραμονή τους στην Αθήνα για 24 ώρες ακόμα, μπορεί να κλείνουν κάποια τεχνικά θέματα, ωστόσο στα μεγάλα και δύσκολα η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη.

«Eχουμε ακόμα προβλήματα στα εργασιακά, ειδικά με το ΔΝΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη 1 τα ξημερώματα κι αφού είχαν προηγηθεί πολύωρες διαβουλεύσεις με αντικείμενο τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, χωρίς να υπάρχει κατάληξη. Πηγές από το στρατόπεδο των δανειστών ανέφεραν, άλλωστε, ότι τα εργασιακά και οι συντάξεις -οι οποίες δεν συζητήθηκαν χθες- αποτελούν τα βασικά «αγκάθια», στη σκιά δηλώσεων από την ελληνική ομάδα που άφηναν να εννοηθεί ότι η Αθήνα προσπαθεί να αποσυνδέσει τα εργασιακά από την επιδιωκόμενη τεχνική συμφωνία ως τις 20 του Μάρτη.
Αναμφίβολα η παράταση των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος, πιθανώς μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν οι δανειστές. Ωστόσο αυτή οφείλεται και στο ότι η ελληνική πλευρά έριξε πολύ νερό στο κρασί της από την περασμένη Τρίτη, όταν φτάσαμε στα όρια της εμπλοκής. Ακόμα κι έτσι, η συζήτηση για το πακέτο μέτρων- αντίμετρων δείχνει να έχει πολύ δρόμο ακόμα, καθώς το παζάρι π.χ. για το ποιοι φόροι μπορούν να μειωθούν και πόσο μπορούν να μειωθούν -όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή- καλά κρατεί.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι μια από τις καυτές «πατάτες» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το αφορολόγητο, βρίσκεται ακόμα στον… προθάλαμο των διαβουλεύσεων. «Δεν το συζητήσαμε ακόμα», δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο ίδιος αξιωματούχος, την ώρα που από το στρατόπεδο των δανειστών επιμένουν ότι από τη μείωση του αφορολογήτου πρέπει να εξασφαλιστούν 1,8 δις ευρώ, ποσό που οδηγεί αυτομάτως στην «προσγείωση» του αφορολογήτου στις 5.900 ευρώ, εκτός αν η ελληνική πλευρά προτιμήσει και μείωση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας στο 15%, οπότε το αφορολόγητο θα πρέπει να πέσει στις 5.000 ευρώ για ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά στις συντάξεις, πέρα από το πώς, πόσο και από ποιούς θα εξοικονομηθούν άλλα 1,8 δισ ευρώ, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα αν οι περικοπές θα γίνουν εφάπαξ ή σταδιακά όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Στην περίπτωση που οι μειώσεις γίνουν μια κι έξω και αφορούν στην προσωπική διαφορά, μιλάμε για μεσοσταθμικές περικοπές 7% από το πρώτο ευρώ κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι θα έχουν απώλειες ως και 18- 20%. Αν λόγω αδυναμίας επανυπολογισμού των συντάξεων, άρα και της προσωπικής διαφοράς, προκριθεί το σενάριο των περικοπών πάνω από ένα όριο π.χ. 1.000 ευρώ άθροισμα κύριας- επικουρικής, τότε οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες.
Θα προσπαθήσει η ελληνική πλευρά να πετύχει ένα πιο διαχειρίσιμο πολιτικά ισοζύγιο, βάζοντας στην ίδια εξίσωση τα εργασιακά μαζί με τις περικοπές και τα αντίμετρα; Είναι κάτι που πολύ πιθανόν να φανεί στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group.
Και η... Μπεσίκτας στο Χίλτον!
Ως… παραπολιτικό της χθεσινής ημέρας, δεν μπορεί να μην αναφέρει κανείς την έντονη παρουσία στο Hilton της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, που αντιμετωπίζει σήμερα τον Ολυμπιακό. Την ώρα, μάλιστα, που οι παίκτες της Μπεσίκτας δονούσαν με τις φωνές τους το ξενοδοχείο, πανηγυρίζοντας το 5ο και το 6ο γκολ της Μπαρτσελόνα, μερικά μέτρα πιο κάτω η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεχόταν στενό μαρκάρισμα από την ομάδα της Ντέλια Βελκουλέσκου και των υπολοίπων…

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!