Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Βόμβα μεγατόνων από Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όσες μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν

Βόμβα μεγατόνων από Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όσες μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν - MediaΤην ώρα που το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν έριχνε «βόμβα μεγατόνων» για το ελληνικό χρέος.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος, είπε χωρίς καμία περιστροφή ότι είναι «μη βιώσιμο» προσθέτοντας ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.
 
Παράλληλα, ο Τόμσεν «αποδόμησε» και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» και επισημαίνοντας ότι το Ταμείο μιλούσε για πλεονάσματα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.
 
Σημειώνεται ότι στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος σε ίδιο μήκος κύματος με τον Τόμσεν χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν και συμπλήρωσε και αυτός ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόμσεν και Μπλανσάρ, παράλληλα, εν χορώ άνοιξαν πυρ κατά του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., αποκαλώντας το ως «χάλι».
Πηγή:topontiki.gr
          
Σχόλιο δικό μας: Χρειάζεται να είναι κανείς οικονομιλόγος για να καταλάβει ότι δεν είναι βιώσιμο  το ελληνικό χρέος; Ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί ποτέ των ποτών, αλλά και ούτε οι σχετικοί ετήσιοι τόκοι του, αφού το ελληνικό κράτος δεν παράγει σχεδόν καμία υπεραξία, παρά μόνο ανακυκλώνουμε τα χρήματα που προέρχονται από δάνεια και μεταπρατικές πράξεις.  Αν δεν βάλουμε  χέρια και πόδια στην παραγωγή των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, του τουρισμού, της ναυτιλίας και κάθε είδους πρωτογενούς παραγωγής, δεν πρόκειται να παραχθεί καμία υπεραξία και ούτε πρόκειται να μας διευκολύνει κανείς πε δάνεια, αφού δεν πρόκειται να τα επιστρέψουμε ΠΟΤΕ. Δεν φταίνει μόνο οι άλλοι, αλλά πρώτα και κύρια εμείς με τους άχρηστους πολιτικούς μας και τη στενοκεφαλιά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!