Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Ο Τσίπρας και ο Πάπας

Ο Τσίπρας και ο ΠάπαςΟ Αλέξης Τσίπρας ίσως είναι ο πρωθυπουργός που είναι πιο γνωστός στον Πάπα Φραγκίσκο (η φωτογραφία από τη συνάντησή τους πέρυσι το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη).
Ετσι, όταν θα τον επισκεφθεί στο Βατικανό, μαζί με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, μάλλον θα νιώθει άνετα. Οχι μόνον επειδή ήδη τον έχει συναντήσει στο παρελθόν δύο φορές (μία στο Βατικανό όταν ήταν αντιπολίτευση και μία στη Μυτιλήνη όταν ο Πάπας επισκέφθηκε τους πρόσφυγες), αλλά και επειδή έχει κρατήσει κάποιες δηλώσεις (και προσευχές) του «Santita» («Παναγιότατος» στα ιταλικά) για την Ελλάδα της κρίσης και κυρίως τη δήλωσή του ότι δεν μπορεί η οικονομία να καταστρέφει τον άνθρωπο. Τώρα εάν ο Πάπας προγραμματίζει να κάνει και άλλη δήλωση για τη δοκιμαζόμενη εδώ και επτά χρόνια χώρα μας, δεν γνωρίζω. Εκείνο που έμαθα είναι ότι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με τον προκαθήμενο της Ρωμαϊκής Εκκλησίας κλείστηκε από την ιταλική κυβέρνηση και όχι από το Βατικανό, ώστε να δοθεί αίγλη στην πανηγυρική σύνοδο για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της.

Αλλά μη νομίζετε ότι ο κ. Τσίπρας πάει στη Ρώμη ειδικά για να συναντήσει τον Πάπα (μαζί με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες), πάει, με ανοικτή την αξιολόγηση, κυρίως για τις διμερείς επαφές που θα έχει με ομολόγους του. Η νούμερο ένα συνάντηση που θα περίμενε κανείς να έχει είναι αυτή με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ο λόγος; Η γερμανίδα καγκελάριος φθάνει (με το ειδικά διαμορφωμένο Airbus της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας) το Σάββατο, θα παραστεί στις εκδηλώσεις και θα επιστρέψει στο Βερολίνο την ίδια ημέρα. Είναι βέβαιο όμως ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν είμαι σίγουρος εάν θα έρθει στη Ρώμη, λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά του Λονδίνου.

Το Palazzo των Σοσιαλιστών
Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση από την παραμονή του κ. Τσίπρα στη Ρώμη είναι η συμμετοχή του ως παρατηρητή (ακόμα δεν έγινε μέλος - αν και θα το ήθελε πολύ) στη σύναξη των Σοσιαλιστών στο μεγαλοπρεπές Palazzo Doria Pamphili (στην αρχή της via del corso). Οι Σοσιαλιστές, βλέπετε, δεν συγκεντρώνονται όπου-όπου, αλλά διαλέγουν τα καλύτερα μέρη στις χώρες όπου πραγματοποιούν τις επαφές τους. Η συγκεκριμένη βίλα (ή παλάτι), ιδιοκτησίας πρώην αριστοκρατικής οικογένειας (τώρα έχει περιέλθει στο ιταλικό Δημόσιο), βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, προσφέρει μια πλούσια συλλογή πινάκων, καθώς και μια αληθινή αίσθηση του τρόπου ζωής των αριστοκρατών της Αναγέννησης. Το περίεργο είναι ότι οι ιταλικές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο Palazzo Pamphili στους δημοσιογράφους. Οι Σοσιαλιστές θέλουν προφανώς την... ησυχία τους. Τις υπόλοιπες ημέρες, όταν δηλαδή δεν συνεδριάζουν οι Σοσιαλιστές, μπορείτε να επισκεφθείτε τη βίλα με 13 ευρώ εισιτήριο. 
Πηγή:ΒΗΜΑτοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!