Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Λαγκάρντ: Ο Τσίπρας έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να δεσμευθεί δίπλα στην Ελλάδα

«Φωτιές» ανάβει στην κυβέρνηση η Κριστίν Λαγκάρντ με συνέντευξή της, στην οποία αποκαλύπτει πως ο πρωθυπουργός έχει προσωπικά ζητήσει από την ίδια τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ κάνει ειδική αναφορά στην προσπάθεια που κάνει, προκειμένου να πείσει επ΄ αυτού τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Parisien» η Κ. Λαγκάρντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός της έχει ζητήσει να δεσμευθεί δίπλα στην Ελλάδα. Παράλληλα, τονίζει τη σημασία της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, ενώ υπογραμμίζει πως για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι απαραίτητες αρκετές ενέργειες.

«Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα, πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες όπως, με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων» δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου..

Αναφορικά με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να πεισθούν οι πιστωτές, η διευθύντρια του ΔΝΤ, εξηγεί: «Παίρνουμε το ραβδί του προσκυνητή και περιοδεύουμε, εξηγώντας και ξαναεξηγώντας και ξαναεξηγώντας. Αυτό προσπαθώ να κάνω» υπογράμμισε.

Στο ερώτημα κατά πόσο το Brexit αποτελεί ζωτικό κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κ. Λαγκάρντ εκτιμά: «Η Μεγάλη Βρετανία εκπροσωπεί περίπου το 13% των εξαγωγών της ευρωζώνης, για τις οποίες ξαφνικά θα τεθούν ερωτήματα, χωρίς να ξέρουμε για την ώρα με ποιον τρόπο θα αντιμετωπισθούν. Έχουμε, επίσης, τους δεσμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και στο θέμα των "διαβατηρίων" για τις τράπεζες που έχουν εγκατασταθεί στη Μ. Βρετανία. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν συνέπειες που δεν μπορούμε ακόμα να μετρήσουμε».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την «επικινδυνότητα» ή μη του Ντόναλντ Τραμπ. «Περιμένω γραπτά κείμενα και ακόμα δεν έχω τίποτα δει. Δεν θέλω να αντιδρώ σε τουΐτ ή άλλα σλόγκαν» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το σίγουρο είναι ότι θεωρούμε απολύτως απαραίτητη μια χρηστή δημοσιονομική ρύθμιση, έναν ισχυρό οικονομικό κανονισμό (une réglementation financière solide) και επ' αυτού το ΔΝΤ θα επαγρυπνεί» τόνισε.

Σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, εκτιμά ότι η εκλογή του Μαΐου για την προεδρία της χώρας, θα παίξει αποφασιστικό ρόλο, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, διότι «ή θα έχουμε μια ενδυνάμωση του γαλλο-γερμανικού ρόλου, ή μια άλλη κατάσταση, αυτή της εξόδου από το ευρώ, την οποία προτείνουν ορισμένοι υποψήφιοι, με βαριές συνέπειες όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ. Μια τέτοια περίπτωση θα άνοιγε βραχυπρόθεσμα μια περίοδο μεγάλης ανασφάλειας, ανισορροπίας και φτωχοποίησης της Γαλλίας». 
Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!