Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Βατοπέδι, μύθοι και πραγματικότητα...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ενας «κύκλος» που -δυστυχώς- θα ρίχνει τη βαριά σκιά του για πάντα στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία έκλεισε οριστικά χθες. Με την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δικαστική υπόθεση για τη Μονή Βατοπεδίου αποτελεί πλέον παρελθόν.

Δικαιωμένοι δήλωσαν όλοι -με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή- όσοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της τότε αντιπολίτευσης αλλά και πολλών ΜΜΕ. Τι συνέβη όμως τότε; Ποιοι και γιατί συμπαρέσυραν ακόμη και στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος; Την απάντηση την έδωσε ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος επλήγη -προσωπικά και πολιτικά- από την υπόθεση αυτή. «Η παράταξη που υπηρέτησα χρόνια, όμως, υπήρξε πάντα φοβική και ενοχική. Δεν στήριξε ποτέ τους ανθρώπους της ακόμα και αν ήξερε την αλήθεια». Πράγματι, πολλοί από τη ΝΔ έριξαν νερό στον μύλο της τότε αντιπολίτευσης και έσπευσαν να υιοθετήσουν τις καταγγελίες που εκτοξεύονταν εναντίον του τότε πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του.
Ηταν όμως μόνον αυτό το πρόβλημα εκείνη την περίοδο; Προφανώς όχι. Ας θυμηθούμε εκείνη την περίοδο. Ηταν το 2008. Η κυβέρνηση Καραμανλή, τραυματισμένη και από δικά της λάθη και παραλείψεις, προσπαθούσε να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα στηριζόμενη σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο δικομματισμός (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) ήταν ακόμη πανίσχυρος και στην απέναντι πλευρά της τότε κυβέρνησης ήταν το ΠΑΣΟΚ του κ. Γ. Παπανδρέου που δεν θα άντεχε μία ακόμη εκλογική ήττα. Ετσι, λοιπόν, αποφάσισαν να καταφύγουν -συνεπικουρούμενοι από μερίδα των ΜΜΕ- στη σκανδαλολογία. Μια επιλογή που αποτελεί τη γάγγραινα του ελληνικού πολιτικού συστήματος μέχρι και σήμερα.
Η μόνη διαφορά είναι πως η τότε αντιπολίτευση ήθελε να πλήξει την τότε κυβέρνηση, ενώ σήμερα η κυβέρνηση είναι αυτή που αναζητά «επικοινωνιακές ανάσες» μέσα από τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών.
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!