Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Μπανανία η Ελλάς

Η συμφωνία με τους δανειστές που, σώνει και καλά, θα κλείδωνε μέχρι το τέλος της περασμένης χρονιάς και θα έκλεινε από μέρα σε μέρα, παραμένει μετέωρη. Και συνεχίζει να στριφογυρίζει στον αέρα σαν το ζυμάρι στη κουζίνα Ιταλικής πιτσαρίας. Το κακό είναι πως όσο μένει  “άψητη”  κινδυνεύει να καρβουνιάσει την οικονομία 

Η αλήθεια είναι ότι όσο οι θεσμοί επιμένουν αδιάλλακτα και μεροληπτικά σε μειώσεις συντάξεων και μισθών, είτε απευθείας είτε και με την μείωση του αφορολογήτου ορίου, αλλά και να επιδιώκουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση θα αιωρείται απειλητικά πάνω από τη χώρα. Το κακό είναι ότι οι χαώδεις  διαφορές “θεσμών” και κυβέρνησης ωθούν μερίδα της κοινωνίας σε λογικές χορού του Ζαλόγγου.
Σαφώς και αποτελεί δικαίωμα του οποιουδήποτε να επιλέγει την αυτοχειρία για πάρτη του αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει το σύνολο σε ομαδικό χαρακίρι. Εν προκειμένω, όμως, ευθύνη για τέτοιες αυτοτιμωρητικές προτροπές έχει και η κυβέρνηση με τις κόνξες, τις παλινωδίες και την ασυνέπεια της.  Ακόμη όμως , χειρότερα, είναι υπαίτια της γενικότερης σύγχυσης εξαιτίας των παραπλανητικών της κινήσεων.
Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, πιο κακόγουστο αστείο από τη παραδοχή της ότι  υπέβαλε αίτημα στη Παγκόσμια Τράπεζα για συνολικό δανεισμό 3 δις. ευρώ σε βάθος τριετίας. Ιδίως όταν  βαυκαλιζόμενη ομολογεί ότι με αυτά τα λεφτά φιλοδοξεί να καταστρώσει σχέδιο δημιουργίας 150.000 θέσεων εργασίας το χρόνο!  Και όλα αυτά ενόσω έχει δημιουργηθεί  κοινή πλέον η  πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ψάχνει λεφτά μόνο για επιλεκτικές αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, προσλήψεις κολλητών και τονωμένα εφάπαξ προς ημέτερους
Μη πάμε, όμως, μακριά. Είναι γνωστό ότι αν από τη τρέχουσα κυβέρνηση αφαιρεθούν οι εγγενείς και μόνιμες αυταπάτες, θα απομείνουν οι απλοϊκές φιλοδοξίες, οι υπεραπλουστευμένοι σχεδιασμοί και οι επιπόλαιες επιδιώξεις. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το ανέκδοτο της δημιουργίας περίπου 450 χιλ. θέσεων εργασίας μέσα στα τρία χρόνια που θα διαρκέσει το δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ενημερωτικά και μόνον τα ποσά του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 είναι ύψους 26 δισ. ευρώ. Με τη διαχειριστική λογική των κυβερνώντων με αυτά τα εννεαπλάσια και στοχευμένα ποσά θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί πλήρως η ανεργία και η χώρα να κάνει αθρόα εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό . Όχι να μαραζώνει με  1,3 εκατ. ανυπεράσπιστους ανέργους, πέραν των ανασφάλιστων της μαύρης απασχόλησης.
Αντιθέτως, αντί η κυβέρνηση να σπεύσει να αξιοποιήσει πραγματικές ευκαιρίες χρηματοδότησης  καταφεύγει στα ασύμφορα , λόγω υψηλών επιτοκίων, δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ενός  διεθνούς οργανισμού που θεωρείται ως ο κυριότερος ένοχος της παγκόσμιας κρίσης χρέους και είναι υπόλογος για το διασυρμό  εκατομμυρίων πεινασμένων και εξαθλιωμένων ανθρώπων.
Το ζήτημα δεν εντοπίζεται μόνο στο ότι μια υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης σκέφτηκε να προσφύγει σε ένα ακριβό δανειστή, υπαίτιο για τη βαθύτατη ένδεια των πληθυσμών, αποτυχημένων οικονομικά χωρών υποδεέστερων των αναπτυσσομένων. Το πρόβλημα  για τους εγχώριους εγκέφαλους του οικονομικού επιτελείου είναι το πώς θα της ξεπληρώσει ένα τέτοιο δάνειο μια χρεοκοπημένη χώρα.
Ακόμη κι αν συμφωνηθεί  πενταετής περίοδος χάριτος, και οι υπερεθνικοί επιτηρητές  επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο δάνειο από την συνολική καταμέτρηση του ελληνικού χρέους, και πάλι θα παραμένει βουτηγμένη ως τα φρύδια στο βάλτο.
Τέλος το ερώτημα επικεντρώνεται στο γιατί η Παγκόσμια Τράπεζα, που χρηματοδοτεί αποκλειστικά φτωχά τριτοκοσμικά κράτη για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων τους, θα προθυμοποιηθεί να προσφέρει κάποια δανεικά κεφάλαια στην Ελλάδα;  Για να ανοίξει , άραγε, πηγάδια σε άνυδρες περιοχές όπως στη κεντρική Αφρική , για να κατασκευάσει σχολεία σε παραγκουπόλεις όπως στη  Νότια Αμερική ή για να δημιουργήσει αντιπλημμυρικά κανάλια όπως στη νοτιοανατολική Ασία;
Το μόνο που μπορώ να δυστοπικά φανταστώ είναι πως, με πρόσχημα τη δημιουργία  θέσεων εργασίας, τα υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  έχουν αραδιάσει όσα θα ήθελε να ακούσει ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ  ώστε να κρίνει θετικά το αίτημα τους και να εκταμιεύσει το δάνειο, χωρίς μνημονιακούς όρους.
Διότι αν δεν του έχουν πει ότι  η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη, πελατειακή και αναξιοκρατική ΄χώρα. Αν δεν τον έχουν πληροφορήσει ότι πρόκειται, ακόμη, για ένα καταληστεμένο και πλιατσικολογημένο κράτος, που συμπτωματικά ονομάζεται ευρωπαϊκό  ενώ στην ουσία είναι - όπως ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος είπε για την ΕΡΤ - ένα απολύτως τριτοκοσμικό σούργελο, δεν υπάρχει ελπίδα χρηματοδότησης.
Κοινώς, αν δεν τον πείσουν ότι η χώρα είναι μια μπανανία, που ετοιμάζεται να φεσώσει και το δικό του πιστωτικό ίδρυμα.- τότε τσάμπα η προσπάθεια και τα παρακάλια. Ιδίως για τους ίδιους που και αυτοί σύντομα θα ενταχθούν στις στρατιές της ανεργίας.
 
Πηγή:matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!