Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Γράφουν - σβήνουν Φορολογικό και Ασφαλιστικό στις Βρυξέλλες


Γράφουν - σβήνουν Φορολογικό και Ασφαλιστικό στις ΒρυξέλλεςΤης Δήμητρας Καδδά
 Μέσα στις επόμενες 72 ώρες επιχειρείται στις Βρυξέλλες να βρεθεί - μέσα από πολιτικούς συμβιβασμούς - η "λύση" η οποία δεν έγινε εφικτή στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις και στις 4 αποστολές των Θεσμών στην Αθήνα που προηγήθηκαν.

Οι διαπραγματεύσεις επί βελγικού εδάφους με επίκεντρο τα μεγάλα "αγκάθια" του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού (σ.σ. από ελληνικής πλευράς ζητείται περίοδος χάριτος για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς) αλλά και του φορολογικού (σ.σ. που θέτουν επιτακτικά οι Θεσμοί με επίκεντρο τους υψηλούς συντελεστές), ξεκίνησαν χθες το βράδυ. Σε σύνοδο τύπου... Brussels Group και σε επίπεδο "κορυφής", δηλαδή παρουσία των κ.κ. Μπούτι (Κομισιόν), Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ρέγκλινγκ (ESM) και πιθανότατα του Κερέ (ΕΚΤ), άνοιξαν τα "χαρτιά" τους Κυβέρνηση και δανειστές.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές σήμερα και αύριο κάποιοι εκ των επικεφαλής των Θεσμών είναι πιθανό να αναχωρήσουν λόγω υποχρεώσεων από τις Βρυξέλλες ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν συμφωνήσει σε ένα νέο "ραντεβού" για την Πέμπτη. Για τότε προγραμματίζεται ένας νέος - ενδεχομένως μαραθώνιος- γύρος "κορυφής".

Βεβαίως και χθες παρόντες στην συνάντηση ήταν οι επικεφαλής των ελληνικών αποστολών (Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι).

Όπως εξηγούσαν στελέχη της ελληνικής αποστολής, αναζητείται ένας συμβιβασμός που θα οδηγήσει αρχικά στην 1η συμφωνία επί της αρχής για τα μέτρα (SLA) και σε σύγκλιση για το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP) πριν την 7η Απριλίου με επόμενο στόχο, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου) να γίνει εφικτή η συνολική συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα.

Το Brussels Group No 2 και οι αγορές

Η ελληνική αποστολή των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Γιώργου Χουλιαράκη θεωρεί ότι το νέο "Brussels Group” που (σ.σ. όπως λένε στελέχη της ελληνικής πλευράς) που έγινε με πρωτοβουλία τους μπορεί να δώσει τις "λύσεις" που δεν ήταν εφικτό να βρεθούν σε τεχνικό επίπεδο αφού δεν είχαν "εντολή" τα κλιμάκια που έρχονταν στην Αθήνα.

"Η συζήτηση αφορά στο τι μπορούμε να δώσουμε και τι θα μας δώσουν", σύμφωνα με στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας.

"Την Πέμπτη, πιθανότατα αργά το βράδυ θα ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα υπάρχει" ανέφεραν χθες ελληνικές πηγές. Μάλιστα, δεν απέκλειαν αν χρειαστεί να υπάρξουν κι άλλες διαδικασίες "κορυφής" αν χρειαστεί τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα τεθούν επί τάπητος οι μεγάλες αποφάσεις για τα πλεονάσματα και το χρέος.

Οι δε Θεσμοί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έλεγαν χθες ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά άλλη επιλογή μετά την διαπίστωση μικρής προόδου. Και τούτο διότι έπρεπε να "καθησυχαστούν" οι αγορές και οι επενδυτές. Παρέπεμπαν δε στις – κατ' επανάληψη - δηλώσεις μετά το Eurogroup από τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον κ Ρέγκλινγκ αλλά και τον κ. Μοσκοβισί στην ανάγκη επιτάχυνσης για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη πολιτών, αλλά και επενδυτών.

Προ-συνάντηση, Eurogroup και διαβουλεύσεις στο Βέλγιο

"Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες" επισήμανε χθες το βράδυ το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα.

"Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση" επισήμανε. Και η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι επιχειρείται σύγκλιση και στο πεδίο του νέου Μνημονίου (MEFP) με το ΔΝΤ έως την 7η Απριλίου.

Υπό τον κ. Dijsselbloem προηγήθηκε του Eurogroup άλλη μία συνάντηση με την ελληνική πλευρά στην οποία διαπιστώθηκε ότι "κάποια βασικά πεδία παραμένουν ανοικτά" όπως ο ίδιος δήλωσε μετά το Eurogroup. Και προανήγγειλε "εντατικοποίηση" των συζητήσεων τις "επόμενες ημέρες" στις Βρυξέλλες, για "να επιχειρήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα μεγάλα θέματα" με στόχο μία "πλήρη πολιτική συμφωνία για το πακέτο" της 2ης αξιολόγησης. Και μετά, ανέφερε "θα μπορούμε να έχουμε την πολιτική συζήτηση στο Eurogroup". Για το πότε πάντως δεν δεσμεύθηκε ότι αυτό θα γίνει εφικτό στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. "Εντατικές και επικεντρωμένες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες θα το ξεκαθαρίσουν" επισήμανε.

Η θέση της Αθήνας

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του μετά το Eurogroup εξήγησε ότι "μένουμε εδώ (στις Βρυξέλλες) για ουσιαστική πρόοδο ώστε να αφήσουμε ελάχιστα ή και κανένα θέμα και μετά, αν επιστρέψουν οι θεσμοί (σ.σ. στην Αθήνα κάτι που ακόμη δεν είναι δεδομένο) να έχουμε ένα πακέτο στο οποίο να συμφωνήσουμε" με ορόσημο το Eurogroup της 7ης Απριλίου. "Από εκεί και πέρα η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο" και να πάμε στις 21-23 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ για "να βάλουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο", επισήμανε.

Τι είπαν οι δανειστές

Για τον χρόνο, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει ανάγκη από δόσεις τον Ιούλιο αλλά "είναι καλό να τελειώσει πιο πριν" η διαπραγμάτευση για την σταθεροποίηση της οικονομίας….

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την "βάση" του Μαΐου του 2016 για τις αποφάσεις επί των μεσοπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος που όπως είπε – στο ίδιο μήκος κύματος με την ελληνική πλευρά- θα συζητηθούν μετά την 1η συμφωνία. Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης τεχνογνωσίας στο πεδίο του χρέους από τον ESM.

Εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα γίνονται σε επίπεδο θεσμών και σε διαφορετική "κλιμάκωση" θέσης ανάλογα με το θέμα. Επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα και ότι πλέον έχει τελειώσει η συλλογή στοιχείων, άρα δεν είναι αναγκαία η επίσκεψη στην Αθήνα. "Πρέπει να ενεργήσουμε πολύ γρήγορα" είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Άφησαν αμφότεροι αιχμές για το δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας (3 δις ευρώ συζητά η κυβέρνηση) λέγοντας ότι θέλουν να δουν λεπτομέρειες γιατί "μπορεί να έχει επίπτωση στο χρέος και στους δημοσιονομικούς στόχους" όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Τα μέτωπα

Ανοικτά παραμένουν μεταξύ άλλων τα μέτωπα του εργασιακού, του ενεργειακού, αλλά και των μέτρων και των αντίμετρων των 3,6 δις ευρώ που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ μετά το 2018. Δηλαδή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, της μείωσης του αφορολόγητου και των φορολογικών "αντίμετρων".

Στο πακέτο των μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ για το 2019-2020 με το αφορολόγητο και το ασφαλιστικό αλλά και στα "αντίμετρα" οι διαφορές είναι μεγάλες. Στο πεδίο του αφορολόγητου ουσιαστικά η κυβέρνηση καλείται πλέον να αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή όχι τους συντελεστές στα σημερινά επίπεδα.

Ένα σενάριο που ενστερνίζονται ελληνικές πηγές αναφέρει ότι είναι πιο "ανεκτό" πολιτικά να μειωθεί το αφορολόγητο και κάτω από τα 5.900 ευρώ (που φέρεται να είναι η περικοπή με την οποία με τους υφιστάμενους συντελεστές έρχεται το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ) ώστε να μειωθούν και οι συντελεστές για τα πιο χαμηλά κλιμάκια. Στο πεδίο των συντάξεων το "χάσμα" είναι πολύ μεγάλο.

Οι Θεσμοί δεν κάνουν πίσω από την απαίτησή τους για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2020 για να έρθει το 1,8 δισ. ευρώ, ακόμη και αν επιτυγχάνονται οι στόχοι που θέτει η Ελλάδα σε δημοσιονομικό πεδίο. Αναφορικά με τα αντίμετρα, εκκρεμεί ο μηχανισμός ενεργοποίησής τους από το καλοκαίρι του 2018. Και τούτο διότι θα πρέπει να κριθούν ως επαρκή εκ των προτέρων τα πλεονάσματα. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει στις πολύ "απαισιόδοξες" προβλέψεις του ενώ και οι κοινοτικοί θεσμοί δυσπιστούν προς το παρόν για την διατηρησιμότητα της υπεραπόδοσης των μέτρων που είναι ήδη θεσπισμένα....

Όσο για το "μείγμα" των μέτρων που περιλαμβάνονται στα αντίμετρα, και εκεί το χάσμα είναι μεγάλο. Οι Θεσμοί επιμένουν σε επιδόματα που μπορούν να ενταχθούν στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) για να είναι ελέγξιμα.
Στα δε φορολογικά μέτρα δεν θέλουν να "ακούσουν" για μεγάλες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ ή στις εισφορές και επιμένουν σε μεγάλη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών. Το μόνο που φέρεται να αντιπροτείνουν είναι αντί για μείωση ανώτατου φορολογικού συντελεστή να μειωθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!