Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Από τον Μπαράκ στον Ντόναλντ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Δύο μήνες μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ, χωρίς να έχει απαρνηθεί τις ανατρεπτικές προεκλογικές του τοποθετήσεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία και τους Ευρωπαίους, φαίνεται να επιλέγει τη σταδιακή προσαρμογή με το μικρότερο δυνατό εσωτερικό και διατλαντικό κόστος.
Η χθεσινή συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ είχε ως κοινό παρονομαστή την ανάγκη των δύο πλευρών για αποφυγή τριβών και συγκρούσεων τους επόμενους μήνες: ο Τραμπ για να σταθεροποιηθεί και να ακυρώσει ενδεχόμενη θεσμική κρίση με ανταρσία του Κογκρέσου και η Μέρκελ που δεν θέλει η εξωτερική πολιτική να γίνει πεδίο προεκλογικής αναμέτρησης, με τους Σοσιαλδημοκράτες να έχουν ήδη δείξει ότι δεν χάνουν καμιά ευκαιρία.
Ως προεδρεύουσα χώρα της Ομάδας των 20 για φέτος, η Γερμανία θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να απομακρυνθεί από τη σταθερή κάθε έτος απομόνωσή της στις Συνόδους Κορυφής αυτού του φόρουμ ως προς τη διαχείριση της κρίσης και να προβάλει ως διαμεσολαβητής στην αναζήτηση μιας νέας διεθνούς σταθερότητας. Η Μέρκελ, ηγέτης της Δύσης, με τον Ομπάμα να της έχει δώσει στο τετ α τετ δείπνο του αποχαιρετισμού στην Καγκελαρία τη σκυτάλη για να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο Τραμπ, είναι μια εικόνα που ανήκει στο παρελθόν.
Η Γερμανία όχι μόνο δεν ανησυχεί για την προοπτική προσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά δηλώνει και ότι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση καθώς λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για να συναντήσει τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον, η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πούτιν στις 2 Μαΐου στη Μόσχα, στην πρώτη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τον Μάρτιο του 2014, επίσκεψή της στο Κρεμλίνο. Η καγκελάριος στη Μόσχα είναι καλοδεχούμενη και από τον Πούτιν και από τον Τραμπ, καθώς αποδυναμώνει εκ των πραγμάτων τη λυσσώδη προσπάθεια του ρωσοφοβικού λόμπι στην Ουάσιγκτον να βραχυκυκλώσει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα μια προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, την οποία επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!