Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Στο παρά πέντε...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος επισήμως από χθες, ο Σουλτς ενσαρκώνει την τελευταία ευκαιρία για την ΕΕ αλλά και για τη σταθερότητα της Γερμανίας. Τηρουμένων των αναλογιών, το Βερολίνο βρίσκεται εκεί που...
βρισκόταν η Βόννη στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, όταν ο Αντενάουερ είχε καταστήσει τη Δυτική Γερμανία εμπροσθοφυλακή του Ψυχρού Πολέμου, με τα πρώτα βήματα της ύφεσης ΗΠΑ-ΕΣΣΔ να την απειλούν με απομόνωση. Η ανάδειξη του Μπραντ στην καγκελαρία απέτρεψε αυτή την εξέλιξη και ανέδειξε με μοχλό την Οστπολιτίκ τη χώρα πρωταγωνίστρια-συνδιαμορ-φώτρια των ισορροπιών της ύφεσης. Σήμερα ο Σόιμπλε πριμοδοτεί τον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό στην ΕΕ-Ευρωζώνη, ενδυναμώνει μέρα με τη μέρα την πιθανότητα ασύνταχτης κατάρρευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια προοπτική καταστροφική για τη Γερμανία.
Ομως ο Σουλτς, εκτός από τη διαφοροποίησή του από τη μόνιμη λιτότητα, φαίνεται να έχει κάνει κεντρικό σημείο αναφοράς της προεκλογικής του εκστρατείας ένα ταμπού μέχρι τώρα για το SPD, την Ατζέντα 2010 του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Σρέντερ. Ενα πακέτο μέτρων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της παραμονής της βιομηχανικής παραγωγής εντός συνόρων, που άνοιξε τον δρόμο στην ελαστική απασχόληση και δημιουργεί μια νέα γενιά φτωχοποιημένων εργαζομένων η διόγκωση της οποίας αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στην κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας και πιο συγκεκριμένα την εργασιακή συναίνεση εργοδοτών-συνδικάτων.
Η Γερμανία δεν θα μπορέσει ποτέ να ηγηθεί μιας Ευρώπης την οποία θα συμπιέζει να υιοθετήσει σε πολλαπλάσιο βαθμό την παραπάνω ολέθρια αντίληψη ότι η ανταγωνιστικότητα στην παγκοσμιοποίηση είναι συνώνυμη της κατεδάφισης των κατακτήσεων κοινωνικής συνοχής που πρώτος ευφυώς παραχώρησε ο καγκελάριος Μπίσμαρκ μετά το 1880. Η αναστροφή της αποδόμησης που έφερε η Ατζέντα 2010 στην Γερμανία είναι προϋπόθεση και εγγύηση του ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα μπορεί ξανά να ταυτισθεί με τη πρόοδο και την ευημερία.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!