Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Επίσκεψη και σύλληψη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Μία μέρα πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον στην Αγκυρα συλλαμβάνεται αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη Τούρκος τραπεζίτης στο πλαίσιο της έρευνας των αμερικανικών...
Αρχών που διεξάγεται εδώ και καιρό για ένα δίκτυο παραβίασης του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά του Ιράν με εμπλοκή του ίδιου του Ερντογάν και της οικογενείας του. Δεν χρειάζεται προσχώρηση στις θεωρίες της συνωμοσίας για να συσχετισθεί η σύλληψη με την επίσκεψη που μαζί αποτελούν ένα ηχηρό μήνυμα-προειδοποίηση προς τον Ερντογάν να σταματήσει να παρενοχλεί την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι δικαστικές εμπλοκές ηγετών που κωφεύουν σε σαφείς προειδοποιήσεις των ΗΠΑ καταγράφηκαν δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν στην περίπτωση του Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία και του Σαντάμ στο Ιράκ που κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου. Ο Ερντογάν δεν βρίσκεται εκεί αλλά κινδυνεύει να βρεθεί αν η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ συνεχίσει τις έρευνες και μετά τη σύλληψη του Τούρκου τραπεζίτη, καθώς η παλαιότερη καταγγελία της Μόσχας για προσωπική εμπλοκή του υιού Ερντογάν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να παρακινήσει τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης να ψάξουν σε περισσότερο βάθος την υπόθεση.

Εκτός εάν ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον μεταφέρει μήνυμα ότι ο Ερντογάν θα είναι συνεργάσιμος. Αλλωστε οι προσδοκίες για την επίσκεψη κινούνται στο πεδίο του περιορισμού ζημιών και όχι της προσέγγισης για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Τι θα μπορούσε να σημαίνει περιορισμός ζημιών στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας;

Πρώτον να κατανοήσει ο Ερντογάν ότι η παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας γύρω από τον Ευφράτη και βορείως της Μοσούλης όχι μόνο δεν είναι ορμητήριο για ευρύτερη επέμβαση στη Συρία και στο Ιράκ αλλά έχει και ημερομηνία λήξης. Δεύτερον η Ουάσιγκτον να εγγυηθεί ότι θα ασκήσει πίεση στους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ ώστε η χειραφέτησή τους να μη σημάνει ανάφλεξη του Κουρδικού στη νοτιοανατολική Τουρκία.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!