Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Ξανασχεδιάζουν την «αρχιτεκτονική» του ΔΝΤ για συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Μνημόνια

Φόβος για καθυστέρηση της αξιολόγησης μέχρι τον Ιούνιο! 
Απρόοπτα εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενδέχεται να φέρει μία έκθεση του ανεξάρτητου γραφείου του Διεθνούς...
Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή το βράδυ. Σε αυτή προαναγγέλλεται «αλλαγή αρχιτεκτονικής» των Μνημονίων για χώρες που βρίσκονται σε νομισματικές ενώσεις όπως η Ελλάδα.
Μάλιστα προσδιορίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο. Η έκθεση που θα γίνει θα εξετάσει την προσέγγιση του Ταμείου στον ορισμό των όρων σε περιπτώσεις νομισματικών ενώσεων με στόχο να συγκλίνουν οι απόψεις του Δ.Σ. για την καθιέρωση ξεκάθαρων οδηγιών στις κατευθύνσεις και τις αρχές προγραμμάτων που σχεδιάζει το ΔΝΤ για αυτές τις περιπτώσεις.
Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το Ταμείο στο εξής θα πρέπει να λαμβάνει «ειδικές εγγυήσεις» για τον περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα, φωτογραφίζοντας εμμέσως την Κομισιόν, την ΕΚΤ και ισχυρές χώρες μέλη της ευρωζώνης.
Στις επιμέρους συστάσεις της έκθεσης προς το Δ.Σ. του Ταμείου περιλαμβάνεται ακόμα:
  • Η ενίσχυση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο και το μάνατζμεντ των υφιστάμενων διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν ότι οι πολιτικές που συμφωνήθηκαν τηρούνται και δεν αλλάζουν χωρίς προσεκτική συζήτηση.
  • Η καθιέρωση πολιτικής για τη συνεργασία σε περιπτώσεις τοπικών συμφωνιών χρηματοδότησης (RFA)
  • Να επιβεβαιωθεί η δέσμευση στη διαφάνεια και την ανεξάρτητη αξιολόγηση για να προωθηθεί η σωστή εταιρική διακυβέρνηση.
Προφανώς γεννούνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο αυτή ή έκθεση θα επηρεάσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, για τη συμμετοχή του Ταμείου στο υφιστάμενο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Και αυτό γιατί οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο.
Πάντως, έως την Κυριακή το βράδυ αναμένεται η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε δυο με τρία κρίσιμα ζητήματα που όπως είχε αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών είχαν μείνει ως εκκρεμότητα από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση

Πηγή:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!