Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Ιερέας συνεργός αρχαιοκαπήλου στις Σέρρες - Αναζητούσε αγοραστές

Η μαρμάρινη κεφαλή που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σπίτι του 44χρονου αρχαιοκαπήλου στις ΣέρρεςΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΚΕΦΑΛΙ, 20-21 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΚΑΙ 4 ΚΙΛΩΝ 
Ιερέας από την Ηράκλεια Σερρών διαπραγματευόταν την πώληση ενός σπάνιου αρχαιολογικού θησαυρού.

Στη φωτογραφία επάνω η μαρμάρινη κεφαλή που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σπίτι του 44χρονου αρχαιοκαπήλου στις Σέρρες
Το κεφάλι αγάλματος που χρονολογείται στην Υστερη Ελληνιστική Περίοδο (2ος-1ος π.Χ. αιώνας) βρέθηκε στην κατοχή 44χρονου αρχαιοκαπήλου στο χωριό Ποντισμένο, ενώ ο ιερέας είχε ρόλο του μεσάζοντα στην ανεύρεση αγοραστή. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, δύο συνεργοί του αρχαιοκαπήλου, ο 35χρονος ιερέας και ένας 53χρονος από το Σιδηρόκαστρο, διαπραγματεύονταν την πώληση του αρχαίου αντικειμένου από τον περασμένο Νοέμβριο.
Η συμφωνία ωστόσο δεν κλείστηκε και τον Φεβρουάριο οι δύο βγήκαν πάλι στην... πιάτσα αναζητώντας αγοραστές. Η αναζήτησή τους συνεχίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς αποτέλεσμα. Ο 44χρονος μικροπωλητής, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε το κεφάλι του αγάλματος, συνελήφθη και όπως είπε στους αστυνομικούς το είχε αγοράσει πριν από πολλά χρόνια από ένα άγνωστο σε εκείνον ηλικιωμένο άτομο, χωρίς να γνωρίζει πού βρέθηκε.
Οπως είπε στο «Εθνος» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα, «πρόκειται για μαρμάρινο ανδρικό κεφάλι, μήκους 20-21 εκατοστών και βάρους περίπου 4 κιλών, που προέρχεται από άγαλμα μικρών διαστάσεων. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι χρονολογείται στον 2ο-1ο π.Χ. αιώνα». Η ταινία που φέρει στο κεφάλι ο νεαρός άνδρας προσανατολίζει τους αρχαιολόγους ότι η μαρμάρινη κεφαλή ανήκε σε αθλητή.
Αν και δεν προσδιορίζεται η περιοχή απ’ όπου προέρχεται, δεν αποκλείεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης. Ο 44χρονος αρχαιοκάπηλος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος τόσο του ιερέα όσο και του 53χρονου, που ήταν μεσάζοντες στην αγοραπωλησία.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ στο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!