Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ. ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ...

tsakalotos_daneistes-n42.jpgΦΕΛΝΙΚΟΣ  στο matrix24.gr

"Ρωτήστε τον Τσακαλώτο" ήταν η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση όταν προ μηνός περίπου κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειστές περί υλοποίησης μόλις του 33% των συμφωνηθέντων.
"Ρωτήστε τον Τσακαλώτο" ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου όταν ρωτήθηκε προ ημερών για το αν ο υπουργός Οικονιμικών γνώριζε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση.

Αναφέρουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις γιατί και στις δύο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε πως η κυβέρνηση έχει κάνει το 97% όσων έχουν συμφωνηθεί και το πρόβλημα, για να κλείσει η αξιολόγηση, είναι η διαμάχη του Σόϊμπλε με το ΔΝΤ, ο Τσακαλώτος έστειλε επιστολή στην τρόϊκα στην οποίαν παραδέχεται πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο το 1/3 των προαπαιτουμένων. Ενώ ο πρωθυπουργός επαίρονταν στο υπουργικό συμβούλιο για τον άθλο που πέτυχε η κυβέρνησή του -να υπάρχει ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια μνημονίων- ήλθε η ΕΛΣΤΑΤ και τον διέψευσε εκκωφαντικά λέγοντας ότι και το 2016 κλείνει με ύφεση.
Και στις δύο περιπτώσεις ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ήταν λογικό να γίνουν έξαλλοι επειδή ήταν ο υπουργός Οικονομικών, και όχι η αντιπολίτευση, που τίναζε στον αέρα την πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Στην πρώτη περίπτωση επειδή προφανώς παρέλειψε να ενημερώσει, για το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής, τους προϊσταμένους του. Τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος έχει την εποπτεία των οικονομικών υποθέσεων της κυβερνήσεως. Και στη δεύτερη επειδή πάλι παρέλειψε να ενημερώσει αρμοδίως για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. "Ο ισχυρισμός ότι ενδεχομένως δεν τα γνώριζε κάνει ακόμη βαρύτερο το αμάρτημα του Τσακαλώτου", μας λέει προβεβλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: "Σε ολόκληρο τον κόσμο ακόμη και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, πόσο μάλλον οι εθνικές αρχές, ενημερώνουν τις κυβερνήσεις λίγο πριν (ημέρες ή και εβδομάδα) δώσουν στη δημοσιότητα τις εκθέσεις του. Αν οι της ΕΛΣΤΑΤ δεν ενημέρωσαν τον Ευκλείδη σημαίνει πως δεν τον υπολογίζουν. Αν τον ενημέρωσαν και δεν το είπε στον πρωθυπουργό υπάρχει κυβερνητικό πρόβλημα. Μεγάλο. Και για τον υπουργό οικονομικών που δίνει την εντύπωση του υπονομευτή, αλλά και για τον πρωθυπουργό, που τον κρατάει ακόμη στη θέση του".
Ταυτοχρόνως, και στις δύο περιπτώσεις συνέβη κάτι που δύσκολα το συναντάς σε μια ομαλή κυβερνητική λειτουργία: Δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να αποδοκιμάζουν τον υπουργό, που είναι ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, με την ίδια μάλιστα φράση: "ρωτήστε τον Τσακαλώτο" και μετά να συνεχίζουν ωσάν να μη συνέβη τίποτε αρκούμενοι σε διευκρινιστικές δηλώσεις για το τι ακριβώς εννοούσαν. "Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά" υποστηρίζει υπουργός που θέλει όμως να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Δεν μπορεί ο Δημητράκης (εννοεί τον Τζανακόπουλο) και ο Νίκος (εννοεί τον Βούτση) ν' αφήνουν ακάλυπτο τον Ευκλείδη. Είναι λάθος να παίζουν με τις λέξεις. Σε μια κρίσιμη φάση της αξιολόγησης, δίνουμε την εντύπωση στους ξένους πως υπάρχει διάσταση απόψεων του υπουργού οικονομικών με τον πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική ισχύς του υπουργού, αλλά και της χώρας. Και δεύτερον, μεγάλος χαμένος είναι ο πρωθυπουργός. Αν ο υπουργός εμφανίζεται να κάνει λάθη ή τα αντίθετα από τις οδηγίες του πρωθυπουργού, απομακρύνεται. Αν παραμένει στη θέση του δύο τινά συμβαίνουν: Ή ο υπουργός έχει δίκιο ή ο πρωθυπουργός φοβάται τον υπουργό. Σε κάθε περίπτωση είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά και αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα για τους υπολοίπους του υπουργικού συμβουλίου".
Φοβάται ο Τσίπρας τον Τσακαλώτο; Είναι δυνατόν; "Σε καμμία περίπτωση" μας λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού. "Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς". Στην ερώτηση πάντως γιατί δεν τον διώχνει η απάντηση είναι πως "οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι κακές, κάθε άλλο. Μπορεί να έχει δοθεί η εντύπωση ό,τι κάτι τρέχει, όμως περισσότερο είναι παρεξηγήσεις τα όσα έγιναν παρά πολιτικές διαφορές και μάλιστα αγεφύρωτες". Όταν πάντως ο υπουργός Οικονομικών είναι επικεφαλής των "53", της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην οποίαν ανήκουν περίπου 25 βουλευτές (κατ' άλλους δεν ξεπερνούν τους 12-13) είναι λογικό να υπολογίζεται από τον πρωθυπουργό καθώς η βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος είναι συνάρτηση και της συμπεριφοράς των "53" συντρόφων του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού υποστηρίζει πως το συμπέρασμα αυτό είναι αυθαίρετο, "για να ρίξει την κυβέρνηση ο Ευκλείδης δεν έχει κανέναν. Για να κάνουν κριτική ναι, για ανατροπή της κυβέρνησης ούτε τη δική του ψήφο δεν έχει". Με τη διαπίστωση αυτή συμφωνεί και βουλευτής επαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στους "53".
Τότε γιατί ανέχεται ο Τσίπρας τις διαφοροποιήσεις Τσακαλώτου; Η εύκολη και μάλλον και σωστή απάντηση είναι "επειδή βρισκόμαστε στο μέσον της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το χρέος και τα μέτρα για μετά το 2018". Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως μας λέει διακεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος, "είναι λάθος να υπάρξουν αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο αφού θα καθυστερήσουν κι άλλο οι διαπραγματεύσεις και αυτό είναι κάτι που πλέον δεν το θέλει ο πρωθυπουργός, αντίθετα βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση επειδή έχει συνειδητοποιήσει πως κάθε μέρα που περνάει ευνοεί τους δανειστές και ισοδυναμεί με καταστροφή για την πραγματική οικονομία της χώρας". Μια δεύτερη απάντηση είναι πως η συμπεριφορά του Τσακαλώτου δεν είναι επειδή αμφισβητεί τον Τσίπρα, αλλά επειδή "είναι φορτωμένος με άγχος. Από τη μια έχει τους δανειστές που τον πιέζουν κι από την άλλη, ως εκπρόσωπος των "53" πρέπει να δείξει ότι υπερασπίζεται τις αριστερές θέσεις της ομάδας του. Είναι λογικό όταν βλέπει πως δανειστές και αριστερά δεν ταιριάζουν να έχει νεύρα και πολλές φορές να εκρήγνυται, όπως στη Βουλή όταν έφθασε να αποκαλέσει "απαράδεκτο" τον Νίκο Βούτση.
Μάλιστα λέγεται πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον Τσακαλώτο για διάδοχο του Βαρουφάκη όχι μόνον επειδή μιλάει άψογα την αγγλική ή γιατί έχει οικονομικές γνώσεις, αλλά επειδή είναι και ο επικεφαλής των "53". Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα έχει ένα νέο αντάρτικο άλα Λαφαζάνη από αριστερά του και η συνεχής μετατόπισή του προς τον πραγματισμό και την σοσιαλδημοκρατία θα είναι χωρίς μεγάλες αναταράξεις. Και τουλάχιστον προσώρας αυτό φαίνεται πως το επιτυγχάνει. Ο Τσακαλώτος, ο επικεφαλής της αριστερής τάσης των "53" είναι αυτός που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και είναι αυτός που ετοιμάζεται να συμφωνήσει σε πολιτικές και μέτρα που το πιθανότερο είναι πως θα οδηγήσουν και σε τέταρτο μνημόνιο. Το οριστικό διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν θα έχει μόνο την υπογραφή του Τσίπρα, αλλά και του Τσακαλώτου που εμφανίζεται, μετά τον Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Μηλιό, τον Στρατούλη, να διεκδικεί τον τίτλο της αριστερής συνείδησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα έχει άραγες και ο Τσακαλώτος αυτή την τύχη; Θα τον στύψει ο Τσίπρας σαν λεμονόκουπα και μετά θα τον πετάξει όπως έκανε με τον Βαρουφάκη και τους άλλους; Τίποτε δεν αποκλείεται. Αν ο Ευκλείδης συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αμφισημία και η αξιολόγηση κλείσει με όρους που δεν είναι και οι καλύτεροι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση να του φορτώσει ο Τσίπρας κακούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση και σ' έναν μίνι ανασχηματισμό να τον αλλάξει μαζί με ένα δυό ακόμη που θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνονται με επάρκεια στα καθήκοντά τους. Βεβαίως, επειδή ο Τσίπρας στο κυβερνητικό σκάκι λαμβάνει υπόψιν του και τους κομματικούς συσχετισμούς το πιθανότερο είναι να του προτείνει άλλη κυβερνητική θέση. Σημειώνουμε πως μια τέτοια δυσάρεστη γι' αυτόν εξέλιξη την φοβάται ο Ευκλείδης και θέλει να την αποφύγει. Ίσως γι' αυτό εμφανίστηκαν δημοσιεύματα τα οποία άλλα μεν τον θέλουν να διαμηνύει στον πρωθυπουργό "εγώ δεν θα γίνω Βαρουφάκης" και άλλα ότι σκέφτεται να υποβάλει ο ίδιος παραίτηση για να μην χρεωθεί τα νέα μέτρα. Και φυσικά η δήλωσή του: "Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές", για τους γνωρίζοντες τον Ευκλείδη και τα κυβερνητικά παρασκήνια, δεν απευθύνονταν στην αντιπολίτευση, αλλά στο Μαξίμου. Τις φήμες αυτές το επιτελείου του πρωθυπουργού πάντως δεν φαίνεται να τις συμμερίζεται επειδή κι άλλες φορές ο Ευκλείδης είπε ξείπε. Είχε πει τον Σεπτέμβρη του 2015 ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα κατέβει στις εκλογές, κατέβηκε. Είχε πει πως θα παραιτηθεί αν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τις 9.100 ευρώ, δεν παραιτήθηκε, ενώ τώρα συζητά να πέσει ακόμη και κάτω και από τις 7.000!
Και οι του Μαξίμου μάλλον έχουν δίκαιο επειδή, όπως διατείνεται πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει καλά τον υπουργό Οικονομικών "ο Ευκλείδης είναι καλό παιδί, μορφωμένος, επιστήμονας, δεν είναι όμως πολιτικός που θα μπορέσει να επικρατήσει σε περίπτωση σύγκρουσης με τον Τσίπρα ή κάποιον άλλον από τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ". Κάποιοι άλλοι, κακεντρεχείς αυτοί, υποστηρίζουν πως το πρόβλημα του Τσακαλώτου είναι μήπως ο Τσίπρας, όταν τελειώσει η αξιολόγηση και μπει η χώρα και στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, επιλέξει για τη θέση του τον Χουλιαράκη, ο οποίος ανήκει στους λεγόμενους μετριοπαθείς και πραγματιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον στηρίζει πολιτικά και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Γιάννης Δραγασάκης. Η πλευρά Τσακαλώτου λέει ότι "αυτά είναι παραμύθια και πως ο Ευκλείδης αναγκάζεται πολλές φορές να διορθώνει τους βιαστικούς στην κυβέρνηση που τους ενδιαφέρει πρωτίστως η επικοινωνία και μετά η πολιτική". Φέρνουν δε ως παράδειγμα τη βάφτιση του εφάπαξ επιδόματος των 600 εκατ. ως 13η σύνταξη που εξόργισε τους δανειστές και ανάγκασαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, συγγνώμη και υπόσχεση ότι δεν θα το ξανακάνει. Επίσης, καταλογίζουν στο Μαξίμου και ειδικότερα στον Νίκο Παππά τους πανηγυρισμούς, μέσω και non paper, για τις αποφάσεις του τελευταίου Γιούρογκρουπ και τις δηλώσεις περί τερματισμού της λιτότητας και για θετικά αντίμετρα που θα εξουδετερώνουν τα αρνητικά μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Οι επικριτές του Τσακαλώτου αντιτείνουν πως "ο Ευκλείδης αντί να διαμαρτύρεται θα πρέπει να φτιάξει το επικοινωνιακό του επιτελείο. Η οικονομική πολιτική, η συμφωνία με τους δανειστές, τα μέτρα χρειάζονται εξειδίκευση, εκλαΐκευση και ανθρώπινους πολλαπλασιαστές για να γίνουν κατανοητά και αποδεκτά από τους πολίτες. Και η επικοινωνία πολιτική είναι" λένε. Και έχουν δίκαιο. Όταν ο πρωθυπουργός στη Βουλή κηρύσσει το τέλος της λιτότητας και ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη δηλώνει "εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση ότι κερδίσαμε, ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα" το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι άκρως πολιτικό, αφού περίπου βγάζει ψεύτη τον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα προσθέτει βέλη στη φαρέτρα των αντιπάλων του και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη για να τον αμφισβητήσουν. Επιπροσθέτως, οι επικριτές του Ευκλείδη υποστηρίζουν πως είχε δώσει άλλη εικόνα στην ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το ΔΝΤ και τη Λαγκάρντ και ότι και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την τελική στάση τους και την αγαστή συμμαχία με τον Σόϊμπλε. Σε κάθε περίπτωση λένε "ο Ευκλείδης θα πρέπει να σταματήσει να δίνει εξετάσεις στους "53". Το άγχος του δεν μπορεί να είναι μην κατηγορηθεί ότι τους πούλησε ή πρόδωσε τις αριστερές αρχές. Δεν μπορεί ένεκα αυτού και στο όνομα της συμφωνίας-πακέτο να καθυστερεί η αξιολόγηση, επειδή η καθυστέρηση συνιστά πρόβλημα στην πραγματική οικονομία". Μάλιστα, στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός αφού οι πληροφορίες που έρχονται από παντού μιλούν για πάγωμα της αγοράς και μεγάλη πτώση του τζίρου το πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά, όπως φαίνεται, και τον Μάρτιο. Εάν αυτό συνεχιστεί η κυβέρνηση, λένε, θα βρεθεί σε αδιέξοδο και ενδεχομένως θα αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να προσφύγει σε εκλογές με τους χειρότερους δυνατούς όρους.
Πάντως, στην κυβέρνηση αν θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνούν και να μην γκρεμοτσακιστούν στα βράχια της αξιολόγησης και της προνομοθέτηση των μέτρων θα πρέπει να σταματήσουν τον κλεφτοπόλεμο με τον Τσακαλώτο και τους αριστεροκλάστες του. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι εντός της υπάρχουν δύο ρεύματα. Το ένα των Τσίπρα, Παππά, Φλαμπουράρη, Δραγασάκη, Σπίρτζη και λοιπών που θεωρούν ότι το στοίχημα για την αριστερά είναι να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει και να διαμορφώσει τις κατάλληλες, προοδευτικής κατεύθυνσης, συμμαχίες προκειμένου να εξαντλήσει, ει δυνατόν, την τετραετία και να διεκδικήσει και την επόμενη, όλος κι αν αυτό φαντάζει ακατόρθωτο. Και το άλλο των "53" και ενίων άλλων οι οποίοι έχουν ως πρόταγμα το: να μην χαλάσουμε και χάσουμε την αριστερή ψυχή μας. Ο Τσακαλώτος, αν και επικεφαλής των "53", από τη στιγμή που επέλεξε να είναι υπουργός και μάλιστα των Οικονομικών, είναι λογικό να μετεωρίζεται ανάμεσα στους πραγματιστές της εξουσίας και τους αιθεροβάμονες του αριστεροσύνης. Όμως, όπως λένε στελέχη του πρώτου ρεύματος, δεν μπορεί μαζί του να μετεωρίζεται και η κυβέρνηση και κατ' επέκτασιν και η χώρα. Από τη στιγμή που δεν επέλεξε να ακολουθήσει το σύνθημα των συντρόφων του: "Ρίξε μες στο Eurogroup μπουρλότο, Τσακαλώτο, Τσακαλώτο" θα πρέπει να σταματήσει να ρίχνει χειροβομβίδες στον Τσίπρα και το Μαξίμου και να γίνει ένας μνημονιακός υπουργός της Αριστεράς και να μην φαντασιώνεται την επανάσταση. Εάν πάντως συνεχίσει να έχει την ίδια συμπεριφορά θα δικαιώσει βουλευτή και πρώην υπουργό της Ν.Δ. που, υπό τύπον αστείου, έλεγε προ ημερών στο καφενείο της Βουλής: Ο καταστροφέας της Αριστεράς ακούει στο όνομα Τσακαλώτος. Ο μεν στρατηγός Θρασύβουλος τους νίκησε στον εμφύλιο κι έτσι δεν πήραν την κυβέρνηση ο δε υπουργός, και απόγονός του, Ευκλείδης με τα μέτρα και τα μνημόνια που υπεγραψε την εξευτέλισε και θα την κάνει να χάσει την κυβέρνηση που για πρώτη φορά πήρε.
Εν κατακλείδι και ανεξαρτήτως του τι λένε φίλοι και εχθροί για τον Τσακαλώτο, στην κυβέρνηση δεν μπορούν να προσποιούνται ότι δεν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οικονομικών. Όταν όλοι αναρωτιούνται "τι τρέχει με τον Τσακαλώτο" δεν μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να θέλει να τον πάρουν στα σοβαρά όταν υποστηρίζει πως «μετά το αποτυχημένο "Τσίπρας vs Τσακαλώτος" φαίνεται πως περνάμε στο sequel: "Τζανακόπουλος vs Τσακαλώτος". Ούτε αυτό θα κόψει εισιτήρια». Ζήτημα υπάρχει. Όχι παραίτησης ή απομάκρυνσης, τώρα, του Τσακαλώτου, αλλά διαφορετικών ρυθμών, στοχεύσεων και προτεραιοτήτων του Ευκλείδη από τον Αλέξη. Κι αυτό το ξέρουν και οι δύο. Μπορεί ο Τσίπρας να εκτιμά τον Τσακαλώτο, όμως ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να κρίνει τους υπουργούς του με βάση τις πολιτικές και το παραγόμενο έργο και όχιι τα προσωπικά και ανθρώπινα αισθήματα. Εξάλλου οι υπουργοί είθισται να προστατεύουν τους πρωθυπουργούς και όχι να τους εκθέτουν και να τους διορθώνουν όπως συχνά πυκνά κάνει ο επικεφαλής των "53" του ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!