Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Χωρίς συμφωνία φεύγουν οι Θεσμοί

Χωρίς συμφωνία φεύγουν οι ΘεσμοίΤου Δημήτρη Κατσαγάνη
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των ανωτάτων κλιμακίων των Θεσμών.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε πως αυτή ήταν η τελευταία συνάντηση (σ.σ. του γύρου των συνομιλιών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα) και πως "σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου πακέτου μέτρων" για μετά το  πρόγραμμα, κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο και πιθανώς και με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών προκειμένου να υπάρξει ακόμη περισσότερη πρόοδος και αυτή να καταγραφεί στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει θέμα στο πεδίο της Ενέργειας (DG Comp) το οποίο, όμως, θεωρείται τεχνικό. Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2018, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως είναι ασήμαντο καθώς έχει καλυφθεί. Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στα μέτρα και τα αντίμετρα.
Έτερο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο μετείχε στις διαπραγματεύσεις μίλησε για ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με το νέο εργασιακό. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο εργασιακό αλλά την περιορίζει η θέση της υπέρ της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους Θεσμούς κυρίως "στο χρόνο" κατά τον οποίο θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στις συντάξεις, επεξηγώντας ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει την εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων εντός ενός μόνο έτους και συγκεκριμένα το 2019 ή το 2020. Αντίθετα η Ελλάδα και η Κομισιόν υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι καλύτερο να γίνουν σε βάθος ετών.
Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!