Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Λιθαρίτσια… Ανάπλαση χωρίς πράσινο φως.. Μπερδεμένο κουβάρι το ιδιοκτησιακό!

ana litaritsia1Με αρκετές αιχμές για όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά και με αρκετές ασάφειες, αναφέρθηκε στο θέμα της ανάπλασης του Πάρκου Λιθαρίτσια, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όπου παρουσιάστηκε η προμελέτη του έργου.

Ο Αντιδήμαρχος αρχικά ισχυρίστηκε ότι «πολλά θέματα στο Δήμο χρονίζουν για πολλές δημοτικές θητείες και δυστυχώς δεν κάνουμε το επόμενο βήμα ώστε με μεθοδικότητα και οργανωμένα να δούμε τις ιδέες και τις προτάσεις κάποια στιγμή να γίνονται και έργα».
Εξαίρεση προφανώς αποτελεί η Δημοτική Αρχή του Θωμά Μπέγκα καθώς κατά τον κ. Μανταλόβα «εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε αποφασίσει να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι από την αρχή για κάθε τέτοιο σημαντικό θέμα». 

ana litaritsia2

Ως προς την ουσία του θέματος τώρα, ο κ. Μανταλόβας έντεχνα απέφυγε τα καυτά σημεία της υπόθεσης. Το πρώτο σχετίζεται με την απόφαση επί της μελέτης και το δεύτερο με το ιδιοκτησιακό.
Για το πρώτο, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου έχουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις αλλά και υποδείξεις, τις οποίες θα στείλουν εγγράφως στην υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών ώστε να προχωρήσει στην αναμόρφωση και την επικαιροποίηση της μελέτης. Αφού λάβει την τελική της μορφή θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να υποβληθεί εκ νέου στο ΚΑΣ.
Προς το παρόν λοιπόν δεν υφίσταται καμία έγκριση και είναι άγνωστο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ώστε ο Δήμος να την διασφαλίσει.
«Είναι μια διαδικασία δύσκολη, αφορά ένα χώρο με ισχυρά ιστορικά στοιχεία και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε στο μέγιστο βαθμό να πάρουμε την έγκριση της τελικής μας πρότασης από το ΚΑΣ ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μανταλόβας.

ana litaritsia3

Σχετικά με το δεύτερο, μείζον θέμα, αυτό του ιδιοκτησιακού, ο αντιδήμαρχος θέλησε να το προσπεράσει λέγοντας ότι ο χώρος είναι δηλωμένος στο Κτηματολόγιο ως «δημοτικό ακίνητο» αλλά συμπλήρωσε πως «υπάρχουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να τα δούμε αλλά αυτά θα τα δούμε όλα όταν έρθει η ώρα τους. Το σημαντικό είναι τις όποιες συζητήσεις για την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να τις κάνουμε υπό την έγκριση μιας μελέτης από το ΚΑΣ που ουσιαστικά θα οριοθετεί τις δράσεις και τις χρήσεις που θα έχει ο συγκεκριμένος χώρος».
Να σημειωθεί ότι η προμελέτη για την ανάπλαση στο Πάρκο Λιθαρίτσια είχε ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου τον Ιούλιο του 2013 όταν και κατατέθηκε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για να πάρει τον δρόμο προς το ΚΑΣ. Στην πορεία ανέκυψε και το ιδιοκτησιακό ζήτημα, το οποίο είναι και εξαιρετικά δύσκολο.
Η κυριότητα του Πάρκου ανήκει στον ΕΟΤ και μετά τη διάλυσή του στην Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτων. Ο Δήμος εγγράφως είχε απευθυνθεί το 2013 στη διοίκησή της ΕΤΑΔ ζητώντας την παραχώρηση χρήσης για είκοσι χρόνια, με δεδομένο ότι εκπονεί τη μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του Πάρκου.
Η εταιρία ζητούσε να συμπεριληφθεί η ίδρυση και λειτουργία αναψυκτηρίου ώστε να διασφαλίζει κάποια έσοδα. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το Δήμο, με δεδομένο ότι υπάρχουν ανάλογες δραστηριότητες.
Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ πέρασαν στη συνέχεια στο ΤΑΙΠΕΔ και πλέον όλα οδεύουν προς το υπερταμείο.
Στον ευρύτερο χώρο πάντως υπάρχουν ιδιοκτησίες του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου.

ana litaritsia1
 Πηγή:EpirusPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!