Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

ΔΕΗ: Κυβερνητικοί ελιγμοί για να αποφευχθεί… το «βραχυκύκλωμα»

DEIΕκτάκτως στην Κοζάνη ο Σταθάκης, συνεχίζεται το «μασάζ» σε βουλευτές 
 Σε… πολιτικές μανούβρες προκειμένου να αποφύγει το «βραχυκύκλωμα» με την ΔΕΗ επιδίδεται ήδη η κυβέρνηση, ενόψει του συμβιβασμού που φέρνει η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και του αναβρασμού που επικρατεί στην Δυτική Μακεδονία, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι από το κυβερνητικό επιτελείο οι πληροφορίες για τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών βγαίνουν με το σταγονόμετρο, είναι σαφές ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα χρειαστεί να «βγουν στο σφυρί» μονάδες της ΔΕΗ. Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Δυτική Μακεδονία, όπου και βρίσκονται οι περισσότερες λιγνιτικές αλλά και υδροηλεκτρικές μονάδες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

«Μασάζ»
Σε κάθε περίπτωση, παρότι ακόμη το ενεργειακό δεν έχει κλείσει σε όλες τις λεπτομέρειές του, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού έχει ήδη αρχίσει το… «μασάζ». Χθες ο Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη και τον βουλευτή του κόμματος, Γιώργο Λαζαρίδη, ενώ αμέσως μετά είδε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία. Στόχος ήταν να τους καθησυχάσει ότι η λύση που προωθείται για την ΔΕΗ ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά και να τους διαβεβαιώσει ότι ακόμη κι αν πωληθούν μονάδες της επιχείρησης, η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Εξάλλου, οι βουλευτές έφυγαν με την εντύπωση ότι ακόμη δεν έχει κλειδώσει ποιες και πόσες μονάδες θα πρέπει να περάσουν σε ιδιωτικό έλεγχο, καθώς αυτή η συζήτηση θα διεξαχθεί σε τεχνικό επίπεδο στο Χίλτον, όταν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Από το Δημόσιο στο… Δημόσιο
Πάντως, ένα διαπραγματευτικό κέρδος για την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από όσα είπε ο Γιώργος Σταθάκης στους συνομιλητές του, είναι ότι το Δημόσιο θα μπορεί να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης ακόμη και για τις λιγνιτικές μονάδες που θα πωληθούν. Αυτό διότι στους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση αυτών των μονάδων θα μπορούν να μετάσχουν εταιρείες που ανήκουν στο Δημόσιο ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα -για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια ή κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.

Εκτάκτως στην Κοζάνη
Την ίδια ώρα, τον αναβρασμό που επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία μετέφερε στον υπουργό Ενέργειας ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης. Μάλιστα, ο Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταβαίνει μεθαύριο, Παρασκευή, στην Κοζάνη προκειμένου να παραστεί σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για να παράσχει εξηγήσεις
Ο προβληματισμός από τους βουλευτές εστιάστηκε στην πολιτική διαχείριση του θέματος, αλλά και στη μη πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων με τον Γιώργο Σταθάκη να μεταβαίνει στη Κοζάνη την Παρασκευή προκειμένου να παραστεί σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο.

«Αρραγές μέτωπο»
Την ίδια ώρα, πέραν των αντιδράσεων των τοπικών βουλευτών, αλλά και των κοινωνιών της Δυτικής Μακεδονίας που «στηρίζονται» στα εργοστάσια της ΔΕΗ, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τα ρήγματα που παρουσιάζονται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Η προχθεσινή παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία κάλεσε την κυβέρνηση «να μην επιτρέψει τον κανιβαλισμό της ΔΕΗ» προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου και αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον υπουργό Εσωτερικών ότι «παίζει προσωπικό παιχνίδι». Βεβαίως, χθες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, διεμήνυσαν ότι κυβέρνηση και κόμμα παραμένουν ένα «αρραγές μέτωπο» ως προς την προσπάθεια υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ- κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη…
Πηγή:matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!