Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Το καλό σενάριο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Το καλό σενάριο για την ΕΕ, την Ευρωζώνη και την παγκόσμια σταθερότητα είναι η νίκη του Μακρόν στην προεδρική εκλογή και η πρωτιά του Σουλτς και των Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το καλό σενάριο μπορεί να είναι μια τελευταία παράταση χρόνου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή η τελευταία ευκαιρία αποφασιστικής στροφής προς την επανεκκίνηση της οικοδόμησης.

Το δεύτερο υπό την προϋπόθεση ότι αν συγκροτηθεί μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών στον ρόλο του μείζονος και Χριστιανοδημοκρατών στον ρόλο του ήσσονος εταίρου να υπάρχει συμφωνία για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας. Το αν ο Μακρόν μπορέσει να κάνει κάτι παραπάνω από τον Ολάντ και να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της Γαλλίας είναι κατά κύριο λόγο συνάρτηση των μετεκλογικών εξελίξεων στο Βερολίνο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πώς θα διαχειρισθεί ο Μακρόν την πολύ πιθανή με τα σημερινά δεδομένα νίκη του σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία που θα κορυφωθεί από τον Ιούνιο και μετά. Να μη δημιουργηθεί δηλαδή η ψευδαίσθηση ότι με την ήττα της Λεπέν τα δύσκολα πέρασαν και ότι η συνέχιση του σημερινού στάτους κβο στην Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμη επιλογή.

Κλειδί για τη χάραξη μετεκλογικής στρατηγικής από τους Σοσιαλδημοκράτες σε περίπτωση που καταγράψουν πρωτιά είναι να έχουν την ευχέρεια επιλογής ανάμεσα σε έναν Μεγάλο Συνασπισμό και σε μια Συμμαχία SPD, Πρασίνων, Αριστεράς; Ακόμη και αν καταλήξουν στην πρώτη επιλογή, η ύπαρξη της δεύτερης είναι βέβαιο ότι θα υπαγορεύσει πιο ευέλικτη στάση ως προς τη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική στους Χριστιανοδημοκράτες.

Την ευχέρεια δύο εναλλακτικών συνασπισμών είχαν και οι Χριστιανοδημοκράτες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009, οι οποίοι επέλεξαν τους Φιλελεύθερους ως κυβερνητικούς εταίρους στη θέση των Σοσιαλδημοκρατών, με τον ήσσονα εταίρο να υπαγορεύει περαιτέρω σκλήρυνση και περιχαράκωση απέναντι στους εταίρους στην Ευρωζώνη.
​kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!