Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Αρρωστη οικονομία...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Τελικά, ο καθένας από μας μπορεί να επιτυγχάνει κάθε τέλος του μήνα ένα δικό του πλεόνασμα στον προσωπικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό.
Αρκεί να κάνει δυο... απλά πράγματα:
Πρώτον να μην πληρώνει κανέναν (ούτε τη ΔΕΗ ούτε το τηλέφωνο ούτε καν για είδη πρώτης ανάγκης) και δεύτερον να έχει κάποιον άλλον να του δίνει σταθερά ένα συγκεκριμένο ποσό, μηνιαίως.
Εάν αυτά τα δυο συμβούν ταυτόχρονα, τότε είναι βέβαιο ότι η οικογένεια ή το μεμονωμένο πρόσωπο θα έχει στο τέλος του μήνα πλεόνασμα υψηλότερο από αυτό που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τη Γενική Κυβέρνηση. Είναι όμως υγιής αυτή η επιλογή; Προφανώς όχι!
Αυτό το υψηλό -πράγματι- πλεόνασμα που κατεγράφη για το 2016 δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από κανέναν. Το 3,9% δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς αναπτυξιακής πορείας μιας οικονομίας, αλλά η συνέπεια μιας πολιτικής περικοπών-φόρων και αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Η ελληνική οικονομία, δυστυχώς, δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής, και πάρα τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, να μετεξελιχθεί σε έναν «μηχανισμό» παραγωγής πλούτου, ικανό να κλείσει τα ελλείμματα του παρελθόντος, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να τονώσει το Ασφαλιστικό και να οδηγήσει -τελικά- τη χώρα στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.
Σωστά λοιπόν εκτιμούν πολλοί ότι τα πλεονάσματα που βασίζονται σε φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων δεν θα υπάρχουν για πάντα, διότι κάποια στιγμή ακόμη και τα «συνήθη υποζύγια», όπως ονομάζονται μισθωτοί και συνταξιούχοι, εξαντλούνται! Και μαζί με αυτούς θα καταρρεύσουν τα έσοδα (για τα οποία σήμερα πανηγυρίζει η κυβέρνηση) αλλά και η οικονομία!
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!