Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Η "ΟΑΞ", ΤΑ "ΔΙΦΛΩΡΑ" ΚΑΙ ΟΙ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ...

ΦΕΛΝΙΚΟΣ  στο matrix24.gr
Η εικόνα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ μόνον ευχάριστη, για τους ψηφοφόρους του, δεν είναι. Και σίγουρα είναι απογοητευτική για εκείνους τους παράγοντες του δημοσίου βίου, οι οποίοι έχουν τη γνώμη ότι είναι καλό για τη χώρα...
και την αποτελεσματική της διακυβέρνηση να υπάρχει εκλογική ευρωστία στο κόμμα που βρίσκεται στον ενδιάμεσο, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χώρο.
Η εσωστρέφεια, οι ήκιστα πολιτικές συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις όχι για το μέλλον της χώρας, αλλά για το ποιός θα ελέγξει οργανωτικά τον χώρο της κεντροαριστεράς ανακόπτουν, ως είναι φυσικό, την δυναμική που ενεφανίσθη, ιδίως μετά την προσχώρηση του Κινήματος του Γ. Παπανδρέου στο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η προοπτική ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και μάλιστα με όρους συνεργασίας και ενότητας των κομμάτων, των πολιτικών κινήσεων, των ομίλων προβληματισμού αλλά και των προσώπων έκανε πολλούς από το χώρο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ να ονειρεύονται, βλέποντας και την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΔΗΣΥ μπορεί να "πετάξει" ακόμη και σε διψήφιο νούμερο, κάτι που και ορισμένοι δημοσκόποι στις προβολές των μετρήσεων τους δεν το απέκλειαν. Η ΔΗΣΥ από το 4-6% πήγε στο 7-8% διεκδικώντας μάλιστα με αξιώσεις την τρίτη θέση στο πολιτικό σκηνικό.
Και ξαφνικά άρχισαν τα όργανα. Στην αρχή ήταν οι τρεις πρώην υπουργοί (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Ραγκούσης και για συντομία ΔΙΦΛΩΡΑ) που απαίτησαν τη διάλυση της ΔΗΣΥ. Μετά ήρθε η αποστασιοποίηση Βενιζέλου από τις επιλογές και τον τρόπο πολιτεύεσθαι της Φώφης. Ακολούθησε η επανεμφάνιση Σημίτη, ο οποίος εκτός των άλλων τάχθηκε και υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας με τον Μητσοτάκη. Και τώρα είναι η καταστολή της "ανταρσίας" του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στεφ. Ξεκαλάκη και του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι έθεσαν θέμα διάλυσης της ΔΗΣΥ και δημιουργίας ενός νέου φορέα με εκλογή ηγεσίας από τη βάση -ταυτιζόμενοι ουσιαστικά με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και την Ώρα Αποφάσεων των ΔΙΦΛΩΡΑ.
Βεβαίως, όπως ομολογούν όλοι όσοι γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη αναγκάστηκε -κατ' άλλους άδραξε την ευκαιρία- να προχώρησει σε πειθαρχικά μέτρα κατά των διαφωνούντων και να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για το Φθινόπωρο, επειδή η οργανωτική εξουδετέρωση της ομάδας Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη (ΟΑΞ) δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην Κεντρική Επιτροπή από τα 160 μέλη η ΟΑΞ ελέγχει πλήρως τα 54 (τους λεγόμενους και "μουτζαχεντίν του Νίκου", αφού θα κάνουν ότι τους πει ο Ανδρουλάκης) και επηρεάζουν άλλα 40, τα οποία διαφωνούν με την Φώφη και διατηρούν σχέσεις με τον Βενιζέλο. Επίσης, η ΟΑΞ ελέγχει τα 2/3 των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών, ενώ έχει και τρία μέλη (Αναστασίου, Ζαρμπαλάς, Σπυρόπουλος) στο Πολιτικό Συμβούλιο της Χαριλάου Τρικούπη.
Ομολογουμένως, η δύναμη κρούσης της ΟΑΞ είναι ισχυρή στο κόμμα, όμως ελάχιστη έως μηδαμινή αποδοχή έχει στην κοινωνία, αφού τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν οι ομαδοποιήσεις και οι φράξιες στα κόμματα και βέβαια το όνομα Γεννηματά, λόγω του αειμνήστου πατέρα της Φώφης, επιπροσθέτως έχει και λαϊκή αναγνώριση σε αντίθεση με το Ανδρουλάκης ή το Ξεκαλάκης. Και βέβαια, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων, κανέναν δεν απασχολεί το τι θα γίνει στις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι αν υπάρχει σχέδιο -και ποιό είναι αυτό- για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση, το βιοτικό επίπεδο και την ασφάλεια των πολιτών, για έξοδο από την κρίση, για τη διακυβέρνηση, με ποιόν θα συνεργαστούν αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, για όλα εν πάση περιπτώσει τα μεγάλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Και σ' αυτά η ΟΑΞ ελάχιστα, πέραν από γενικότητες, έχει να συνεισφέρει ή να διαφοροποιηθεί από την επίσημη ηγεσία, καθώς το βασικό χαρακτηριστικό που την ενοποιεί είναι η οργανωτική επικράτηση στο ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξη του Ανδρουλάκη στη θέση της ηγεσίας.
Οι συνεργάτες της Φώφης υποστηρίζουν πως η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εάν οι της ΟΑΞ δεν αποδεχθούν την πραγματικότητα της ΔΗΣΥ, "δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαρί". Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγεται πως θα παρατάξει "γραμμή Μαζινό προκειμένου να εκφράσει τους νέους και το νέο". Οι αντίπαλοί του παρότι παραδέχονται την αποδοχή που έχει στους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ, εν τούτοις υποστηρίζουν πως "το κομμάτι από την πρώην νεολαία ΠΑΣΟΚ που ελέγχει δεν είναι και ιδιαίτερα υπολογίσιμο μέγεθος αφού ένα άλλο κομμάτι του έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τρίτο στο ΚΙΔΗΣΟ, και ένα τέταρτο διαχέεται σε διάφορα σχήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη διατείνονται ότι η ΟΑΞ αντιδρά στο σχέδιο της Φώφης για συνέδριο θέσεων της ΔΗΣΥ στις αρχές Ιουλίου, χωρίς εκλογή αρχηγού, αλλά με νέα δομή, επειδή βλέπει ότι μια τέτοιες εξέλιξη περιορίζει εντυπωσιακά τον συσχετισμό της στο νέο σχήμα. Αυτή τη στιγμή η ΟΑΞ ελέγχει, όπως προαναφέραμε, σημαντικό κομμάτι του οργανωτικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ. Αν η ΔΗΣΥ εκλέξει, όπως σχεδιάζεται 50μελή Συντονιστική Γραμματεία και η Κεντρική της Επιτροπή είναι το άθροισμα των Κ.Ε. των πέντε κομμάτων που, τουλάχιστον προσώρας, τη συναπαρτίζουν τότε η ΟΑΞ από κομματική πλειοψηφία θα καταλήξει να είναι μειοψηφία και φυσικά θα έχει και περιορισμένη πολιτική απήχηση, αφού εκτός από τα δύο αυτά όργανα της ΔΗΣΥ υπάρχει το πενταμελές συντονιστικό όργανο με τους επικεφαλής των κομμάτων (Γεννηματά, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος, Τούντας, Πόντας) και φυσικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία ομοφώνως ενέκρινε τις ενέργειες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη ΔΗΣΥ και το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Ο περιορισμός της οργανωτικής απήχησης της ΟΑΞ, σύμφωνα με όσα λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ακυρώνει τα σχέδια του Ανδρουλάκη να ηγηθεί αυτός της Κεντροαριστεράς, που είναι και η ανομολόγητη επιθυμία του σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά τον νεαρό ευρωβουλευτή από το Ηράκλειο της Κρήτης. Αν αυτή τη στιγμή διαλυθούν τα κόμματα και ιδρυθεί ένας νέος φορέας που θα εκλέξει και ηγεσία από τη βάση η ΟΑΞ έχει από όλους τους υπολοίπους τις περισσότερες δυνάμεις για να επηρεάσει τις εξελίξεις. Ο Ανδρουλάκης λέγεται πως προσεχώρησε στη θέση των Θεοδωράκη - Διαμαντοπούλου για διάλυση της ΔΗΣΥ όταν κατανόησε πως οι παπανδρεϊκοί θα στηρίξουν τη Φώφη σε περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας και επομένως μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες να είναι αυτός ο νέος ηγέτης της Κεντροαριστεράς. Δεν θέλει λοιπόν να γίνει το συνέδριο θέσεων της ΔΗΣΥ που θα επικυρώσει την πρωτοκαθεδρία της Φώφης και το κυριότερο θα δημιουργήσει μια νέα κομματική δομή στην οποίαν η ΟΑΞ, σε αντίθεση με τα ισχύοντα σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, θα έχει περιορισμένη απήχηση. Στο ΠΑΣΟΚ η ΟΑΞ είναι ισχυρή, στο ΔΗΣΥ θα είναι ανίσχυρη. "Αυτή είναι" για στενό συνεργάτη της Φώφης, "όλη η ουσία. Όλα τ' άλλα είναι για να γράφουν οι δημοσιογράφοι σενάρια".
Το ερώτημα πάντως που θέτουν αρκετοί είναι αν ο Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει, μετά την καθαίρεση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στεφ. Ξεκαλάκη (από τον οποίον σημειωτέον ο Ανδρουλάκης είχε όλη την πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στο κόμμα καθώς ο ίδιος εξ ανάγκης ζει στις Βρυξέλες) και την κατάργηση της Κ.Ε., να έλθει σε συμφωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη (τον οποίον ειρήσθω εν παρόδω συνάντησε και συζήτησε μαζί του πριν το Πάσχα στο Στρασβούργο) και την ομάδα ΔΙΦΛΩΡΑ προκειμένου να προχωρήσουν αυτοί μαζί και με κάποιους από τις Κινήσεις Πολιτών, όπως για παράδειγμα τον Διακουλάκη, σε ίδρυση νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΣΥ για παλαιοκομματισμό και πολιτικό αρχαϊσμό. Προβεβλημένος βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που με των πραγμάτων γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά το κομματικό παρασκήνιο υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο "ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να το κάνει επειδή οι περισσότεροι που συμμετέχουν στην ΟΑΞ είναι σκληροί ΠΑΣΟΚοι. Αν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και πάει με τον Θεοδωράκη και τη Διαμαντοπούλου ούτε το 1/4 των δικών του δεν θα τον ακολουθήσει. Άσε που οι μισοί και περισσότεροι δεν θέλουν καν να ακούνε τα ονόματα των τριών και ειδικά του Ραγκούση"
Ο ίδιος υποστηρίζει πως "ο Νίκος δεν ήταν προετοιμασμένος για ρήξη και όταν συνειδητοποίησε τι ακριβώς στήνεται με τη ΔΗΣΥ έπεσε στην παγίδα που του έστησε η Φώφη". Πάντως τόσο αυτός όσο και αρκετοί άλλοι θεωρούν πως είναι λάθος να εμπλέκεται στην ιστορία και το όνομα του Σημίτη. Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να είχε άριστες σχέσεις με τον πατέρα του Ανδρουλάκη, τον Μαρίνο, και να συμπαθεί τον νεαρό ευρωβουλευτή όμως δεν θέλει να τον εμπλέκουν στις κομματικές ίντριγκες. Ο επιπλέον λόγος είναι ότι ο Κ. Σημίτης, αν και διατηρείται σε καλή κατάσταση, διανύει το 82ο έτος της ηλικίας του και "οι σαχλαμάρες τον κουράζουν, ενώ έχει και καλύτερα πράγματα να κάνει". Και πάντως "ό,τι έχει να πει, το λέει δημόσια".
Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να μην θέλει να τον εμπλέκουν, ένας άλλος όμως πρώην, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά Ευάγγελος Βενιζέλος, θεάται μακρόθεν τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και θεωρεί, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε άνθρωποί του, ό,τι "από την εσωκομματική φουρτούνα με τον Ανδρουλάκη, ο Βαγγέλης βγαίνει κερδισμένος καθώς απευθύνεται με καθαρό λόγο για τα μεγάλα προβλήματα σε υπερκομματικό ακροατήριο, ενώ η Φώφη εμφανίζεται να μετέρχεται σταλινικών μεθόδων και να ασχολείται με τα κομματικά σκ@τ@".
Εκτός από τον Βενιζέλο, είναι πολλοί αυτοί που συμφωνούν ότι από το επεισόδιο με την ΟΑΞ κερδισμένοι βγαίνουν και οι Τσίπρας και Μητσοτάκης. Όταν ο ενδιάμεσος παίχτης, ο οποίος θα μπορούσε να μαζέψει τη δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση, εμφανίζει αυτή την μίζερη εικόνα της εσωστρέφειας και του κομματικού εμφυλίου, οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είχαν ψηφίσει τον Τσίπρα και τώρα είναι δυσαρεστημένοι είτε θα πάνε στην αποχή είτε, έστω και με κρύα καρδιά, θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε, όσοι θέλουν οπωσδήποτε να φύγει η παρούσα κυβέρνηση, θα πάνε απευθείας στον Μητσοτάκη.
Το επιτελείο της Φώφης, αλλά και των άλλων κομμάτων που συναπαρτίζουν τη ΔΗΣΥ ευελπιστούν ότι ο Ανδρουλάκης και οι συν αυτώ θα κατανοήσουν ότι τους μόνους που ωφελεί η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ είναι οι αντίπαλοί του και θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Θα συμμετάσχουν στο προγραμματικό συνέδριο της ΔΗΣΥ τον Ιούλιο και τα μεγάλα μαχαίρια θα τα βγάλουν το Φθινόπωρο στο έκτακτο, και εφ' όλης της ύλης, συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα κληθεί, εκτός των άλλων, να επικυρώσει και την μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ από μετωπικό και πολυκομματικό φορέα σε μια ενιαία Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, η οποία θα δημιουργηθεί το 2018 και θα εκλέξει από τη βάση και την ηγεσία της.
Κατά τα άλλα, χθες η ΔΙΦΛΩΡΑ παρουσίασε τις θέσεις της και τα 100 μέλη του Κεντρικού Συντονιστικού της Συμβουλίου. Την επόμενη εβδομάδα, στις 6 Μαϊου έχουν συνδιάσκεψη οι Κινήσεις Πολιτών και στις 7 Μαϊου η ΕΔΕΜ. Το ΚΙΝΗΜΑ του Γ. Παπανδρέου, που μετά το ΠΑΣΟΚ είναι και το πλέον υπολογίσιμο κόμμα που μετέχει στη ΔΗΣΥ, θα κάνει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στις αρχές Ιουνίου προκειμένου εκτός από τις Πολιτικές Θέσεις να εγκρίνει και τη νέα του οργανωτική δομή, εκλέγοντας Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!