Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Οι λόγοι της καθυστέρησης...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Η μίνι εμπλοκή που παρουσιάστηκε (και πάλι) ως προς την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αιφνιδίασε πολλούς στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας είχε δώσει εντολή στον κ. Τσακαλώτο να «κλείσει» τη διαπραγμάτευση, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών έκανε αποδεχόμενος τις απαιτήσεις των δανειστών. Ομως όταν ξεκίνησε το «μασάζ» στους βουλευτές της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του ότι υπάρχουν (για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια) αντιδράσεις που αξιολογούνται ως σοβαρές.

Σε αυτό το σημείο άρχισαν οι δεύτερες σκέψεις και οι... υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Ξεκίνησαν εκ νέου οι συζητήσεις για το εάν οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν εφάπαξ ή σταδιακά, για το εάν θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων το ’19 ή το ’20 κ.λπ.

Μόλις οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπίστωσαν την υπαναχώρηση αντέδρασαν και δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα. Τι ακριβώς θα γίνει τώρα; Κατ’ αρχάς δεν θα αλλάξει τίποτα ως προς τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι δανειστές.

Απλώς ο κ. Τσίπρας, οι συνεργάτες και οι υπουργοί του θα πιέσουν λίγο περισσότερο τους βουλευτές της πλειοψηφίας, έτσι ώστε να έχουν τα πολυπόθητα 153 «ναι σε όλα». Εύκολα ή δύσκολα αυτό θα γίνει, καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν επιδείξει μια αξιοζήλευτη συνοχή τα τελευταία χρόνια.

Διαφωνούν, «πονούν», κλαίνε ενίοτε, αλλά στο τέλος ψηφίζουν. Κατά συνέπεια η όποια μικρή ή μεγάλη καθυστέρηση υπάρξει δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως «βόμβα», ούτε θα πρέπει να πιστέψει κανείς ότι οι δανειστές θα είναι εκείνοι που θα υπαναχωρήσουν τελικά...
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!