Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Εισβολή οπαδών του Γκρουέφσκι στην Βουλή των Σκοπίων

Εθνικιστές διαδηλωτές, οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο στα Σκόπια, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ χτυπήθηκε στο πρόσωπο και αποχώρησε αιμόφυρτος.

Αφορμή για την εισβολή στάθηκε η εκλογή από βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, για πρώτη φορά, Αλβανού πρόεδρου της Βουλής. Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.
Η χώρα παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, αφού τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της βουλής Γκιόργκι Ιβανόφ αρνείται επίμονα να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ και αλβανικών κομμάτων. Αιτία, όπως δηλώνει ο ίδιος, είναι ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο έχουν συμφωνήσει οδηγεί μακροπρόθεσμα στην αλβανοποίηση του κράτους.
Οι εθνικιστές του VMRO καλούν τους ομοϊδάτες τους από όλη τη χώρα να ταξιδέψουν στα Σκόπια, την πρωτεύουσα, προκειμένου να «σταματήσουν» όπως λένε την αντιπολίτευση. Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας αναπτύχθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο και η κατάσταση είναι έκρυθμη.


Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!