Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Μάχη στη Φρανκφούρτη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη, ο τίτλος της γνωστής γαλλικής ταινίας του 1972, με πρωταγωνιστές τον Ζαν Γκαμπέν και τον Αλέν Ντελόν, αποτυπώνει την ακραία αντιπαράθεση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και του επικεφαλής της... Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντεμαν, δύο κεντρικών τραπεζών που εδρεύουν στη Φρανκφούρτη. Την Πέμπτη 6/4 ο Ντράγκι εμμέσως πλην σαφώς έστειλε ένα μήνυμα που δεν επιδέχεται παρερμηνείες, ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και των χαμηλών επιτοκίων δεν πρόκειται να τερματιστεί στο ορατό μέλλον και για να είμαστε πιο ακριβείς, μέχρι το τέλος της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης, τον Νοέμβριο του 2018.Ο Ντράγκι εκτιμά ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι συγκυριακή και οφείλεται στη χαμηλή τιμή του πετρελαίου αλλά και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και θυμίζει ότι η ιστορία της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι μια σειρά από σήματα ανάκαμψης που δεν είχαν συνέχεια. Την ίδια ώρα που μιλούσε ο Ντράγκι, ο Βάιντεμαν από το Βερολίνο τον κατηγορούσε σχεδόν ανοιχτά ότι συνεχίζει την πολιτική του, με στόχο να δανείζεται η Ιταλία φθηνά από τις αγορές. Τα πολιτικά συμπεράσματα από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα:
Πρώτον, ότι αν επρόκειτο να υπάρξει μετεκλογική συνέχεια του Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο με τη Μέρκελ καγκελάριο και τον Σόιμπλε υπουργό Οικονομικών, η σύγκρουση με τον Ντράγκι κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου και κυρίως να δυσχεράνει, αν όχι να βραχυκυκλώσει, την εκλογή του επόμενου κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης.
Δεύτερον, οποιαδήποτε υποχώρηση ή έκπτωση του Ντράγκι απέναντι στις πιέσεις Σόιμπλε και Βάιντεμαν, στη λογική τόσο των πραγματικών προβλημάτων όσο και της δυναμικής της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, κινδυνεύει να αυξήσει τις πιέσεις και να φέρει στα όριά της την Ιταλία.
Τρίτον, είναι αξιοσημείωτη η απροσχημάτιστη γερμανοκεντρική θεώρηση των Σόιμπλε, Βάιντεμαν αλλά και της «επιτροπής σοφών» για την οικονομία, καθώς αναφέρονται σε δείκτες, ποσοστά, προβλήματα και παρενέργειες που αφορούν τη χώρα τους για να αμφισβητήσουν την πολιτική του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης που αφορά 19 χώρες! Από τη συνεχή πίεση για υποβάθμιση της Κομισιόν που ασκεί ο Σόιμπλε που ζητά να υπαχθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέχρι τον ανοιχτό πόλεμο στον Ντράγκι η Γερμανία ολοένα και περισσότερο καταπατά κάθε πρόσχημα ευρωπαϊκής θεσμικής νομιμότητας. Πολλοί παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την ιταλική ενοποίηση του 19ου αιώνα, όπου ο Νότος αντί να συγκλίνει με τον ανεπτυγμένο Βορρά περιθωριοποιήθηκε ακόμη περισσότερο.
Αξίζει τον κόπο για να κατανοήσουμε τη στάση Σόιμπλε, Βάιντεμαν και «σοφών» οικονομολόγων απέναντι στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, να θυμηθούμε τη γερμανική ενοποίηση στην περίοδο 1848-70, που ξεκίνησε από τη ριζοσπαστική αστική επανάσταση το 1848, για να καταλήξει στην ωμή κυριαρχία της Πρωσίας στα υπόλοιπα γερμανικά κράτη με κάποια ειδικά προνόμια για τη Βαυαρία. Η Ευρωζώνη των Σόιμπλε και Βάιντεμαν είναι η επανέκδοση της ενοποίησης του 1870 που επέβαλε ο καγκελάριος της Πρωσίας, Μπίσμαρκ, στα υπόλοιπα γερμανικά κράτη, με κάποια προσχήματα ειδικής μεταχείρισης για τη Βαυαρία που κράτησε δικό της στρατό, ταχυδρομεία και υπουργείο Εξωτερικών μέχρι και το 1918: Σε σημερινούς όρους τον ρόλο της Βαυαρίας στη γερμανική Ευρώπη είναι φανερό ότι στο Βερολίνο σήμερα τον προορίζουν για τη δύστροπη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!