Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...


ΦΕΛΝΙΚΟΣ  στο matrix24.gr
Όπως συμβαίνει πριν από κάθε επώδυνη συμφωνία ο εκνευρισμός είναι μεγάλος στην κυβερνητική πλειοψηφία. Από τη στιγμή που η ηγεσία της κυβερνήσεως, συνειδητοποιώντας την καταστροφή που συνεπάγεται η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αποφάσισε πως πρέπει...
οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η 7η Απριλίου έχει αναχθεί σε ημερομηνία-ορόσημο, στην οποίαν έχουν επενδυθεί πολλές προσδοκίες.
Εξυπακούεται πως εάν και αυτή παρέλθει άπρακτη η κυβέρνηση θα κάνει μαύρο Πάσχα αφού όλα τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπουργοί και βουλευτές, διακήρυτταν σε κάθε τόνο ότι την παραμονή του Λαζάρου, στο Γιούρογκρουπ -και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Ντάϊσελμπλουμ και άλλων αξιωματούχων της τρόϊκας- θα έχουμε το περιώνυμο staff level agreement, τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη και της συνολικής συμφωνίας μεταξύ κυβερνήσεως και Θεσμών και κατά συνέπεια το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή η τελική συμφωνία θα επέλθει στο διάστημα μεταξύ 23ης Απριλίου, όταν το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν θα συμμετέχει και με ποιούς όρους στο Ελληνικό Πρόγραμμα, και 22ας Μαΐου, όταν θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ προκειμένου αφενός να καθορίσει το ύψος και το χρονικό όριο των πλεονασμάτων μετά το τέλος του Προγράμματος και αφετέρου να περιγράψει τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση βεβαίως είναι τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί. Το ερώτημα είναι πότε;
Στην κυβέρνηση, παρά την εμπλοκή που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτά θα ψηφιστούν, στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Βουλή, η οποία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχει πει ο Πρόεδρός της Νίκος Βούτσης, θα κλείσει τη Μεγάλη Τετάρτη. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το ΔΝΤ, στην εαρινή του Σύνοδο, να αποφασίσει ότι παραμένει στο Ελληνικό Πρόγραμμα, αρνούμενο να υποκύψει στις αξιώσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης το Ταμείο, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα να αποσυρθούν από προγράμματα βοήθειας σε αναπτυγμένες χώρες.
Όπως παραδέχονται και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη θα είναι μια δύσκολη απόφαση καθώς το ΔΝΤ δεν μπορεί, χωρίς να γίνει καταγέλαστο, ν' αλλάξει τη θέση του για τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο και μόνο για να μην δυσαρεστήσει τον Βόλφανγκ Σόϊμπλε ή για να μην χάσει ψήφους η Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές για την γερμανική καγκελαρία. Το πιθανότερο είναι να ζητήσει αφενός να περιγραφούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το πέρας του Προγράμματος -κάτι που επιθυμεί διακαώς και η κυβέρνηση και ειδικά το "κλείδωμα" των επιτοκίων- και αφετέρου να υπάρξουν πρόνοιες για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα πλεονάσματα, ιδίως μετά το 2021, είναι μικρότερα από τα συμφωνηθέντα και η χώρα θα χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερο από 15% του ΑΕΠ της για την εξυπηρέτηση των δανείων.
Εάν όλα πάνε καλά -σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητική πηγή, η οποία εκ της θέσεως της εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις- τότε ο Μάριο Ντράγκι ενδεχομένως και στα τέλη Μαΐου θα εντάξει την Ελλάδα στο Πρόγραμμα της Ποσοτικής Χαλάρωσης. Κάτι που εκ των πραγμάτων, σε συνδυασμό και με την έναρξη μιας ακόμη καλύτερης, ως αναμένεται, τουριστικής περιόδου, θα δώσει μεγάλη ανάσα στη χειμαζόμενη οικονομία και ιδιαίτερα στο αιμορροφιλικό τραπεζικό σύστημα. Και φυσικά θα αναστηλώσει κάπως και το κυβερνητικό οικοδόμημα, το οποίο εδώ και καιρό τρίζει επικίνδυνα καθώς η πολιτικο-εκλογική απήχηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει συρρικνωθεί.
Βεβαίως, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν -και "το γνωρίζουν καλά", όπως μας λέει προβεβλημένος υπουργός- ότι εφεξής ξεκινά ένας γολγοθάς για την κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα είναι επαχθή και αντιδημοφιλή και αν δεν αποδώσουν καρπούς θα χρειαστεί ενδεχομένως και πριν κλείσει το 2017 να ληφθούν και νέα μέτρα και σίγουρα στην περίπτωση που η ανάπτυξη δεν είναι η προβλεπόμενη (+2,7%).
Σημειώνουμε πως η πιθανότητα να μην πιαστεί ο στόχος της ανάπτυξη είναι μεγάλη, ενισχύεται δε και από το γεγονός ότι, μετά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ύφεση θα έχουμε και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 και μάλιστα σημαντική. Και δεν είναι μόνον ο Γιάννης Στουρνάρας απαισιόδοξος, αλλά και κορυφαία στελέχη του οικονομικού κύκλου της κυβερνήσεως, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
"Ο εφιάλτης, όχι μόνο ο δικός μου, όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να παίρνουμε συνεχώς τα μέτρα που μας επιβάλλουν οι δανειστές και αντί να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό να βυθιζόμαστε ολοένα και πιο βαθιά", μας λέει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. "Όμως", όπως προσθέτει, "ελπίζω να έχει δίκαιο ο Αλέξης, ο Ευκλείδης, ο Δραγασάκης, ο Παππάς και οι άλλοι που μας λένε ότι θα υπάρξει ριμπάουντ στην οικονομία επειδή περιμένουν επενδύσεις, κυρίως από το εξωτερικό, που θα αλλάξουν άρδην το κλίμα". Η αλήθεια είναι πως "εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και επειδή η οικονομία βρίσκεται στο ...πάτωμα, μπορεί όντως η αγορά, που τώρα είναι ξεχαρβαλωμένη, ν' αρχίσει να ρολάρει", παραδέχεται και υψηλόβαθμο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση "να εκπονήσει συγκεκριμένες πολιτικές, να παρουσιάσει ρεαλιστικά σχέδια, να θέσει χρονοδιαγράμματα και να αναθέσει σε ανθρώπους πολιτικά ικανούς και με τεχνοκρατική επάρκεια να τα υλοποιήσουν", είναι η γνώμη του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Γιάννη Δραγασάκη. Κάποιοι άλλοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας να κάνει ανασχηματισμό προκειμένου "η νέα φάση να αντιστοιχεί και σε νέα πρόσωπα". Ορισμένοι μάλιστα του εισηγούνται, για λόγους πολιτικής επικοινωνίας, να διώξει ή να μετακινήσει από το υπουργείο οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το πρόβλημα όμως είναι πως στη νέα φάση στην οποίαν εισέρχεται η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να βρει συμπαραστάτες από το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς προκειμένου, μέσω και του ανασχηματισμού να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος διακυβέρνησης, ο οποίος στρατηγικά αφενός θα αντιπαρατεθεί στην "δεξιά παλινόρθωση" και αφετέρου θα ευθυγραμμιστεί με τις διεργασίες που συντελούνται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας στο μεγάλο παζάρι που ξεκίνησε για την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων και για το τοπίο μετά το Brexit.
Ήδη η Φώφη Γεννηματά, μετά και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως δεν πρόκειται να προσφέρει χείρα βοηθείας στον Αλέξη Τσίπρα. Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι ότι, ακόμη και να ήθελε, δεν μπορεί να σπάσει τη συμμαχία με τον Πάνο Καμμένο. Μετά την εκλογή Τραμπ ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των ΑΝΕΛ είναι ο μόνος που έχει ουσιαστικές επαφές με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όλες οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν με τους Δημοκρατικούς και είχαν παίξει όλα τους τα χαρτιά στη διαδοχή του Ομπάμα από την Κλίντον. "Η εποχή που ο Τζακ Λιού, όταν είχαμε πρόβλημα με τους Ευρωπαίους, καθάριζε για μας τελείωσε" παραδέχεται στενός συνεργάτης του Τσίπρα.
"Όποιες αλλαγές και να κάνει ο Αλέξης αν δεν μοντάρει το επιτελείο του στο Μαξίμου δεν πρόκειται να κάνει τίποτε" μας λέει υπουργός που διατηρεί χαμηλό προφίλ και αποφεύγει να εμπλέκεται στην τύρφη της καθημερινότητας. Και προσθέτει: "Το σύστημά μας είναι πρωθυπουργικοκεντρικό, δεν μπορεί η ομάδα διεύθυνσης της χώρας να είναι ο Τζανακόπουλος, ο Λιάκος, ο Βερναρδάκης και ο Καλογήρου συνεπικουρούμενοι κατά περίπτωση από τον Φλαμπουράρη και τον Παππά".
Με την επισήμανση αυτή συμφωνούν αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα εκείνα τα στελέχη που εμφορούνται από σκεπτικισμό όσον αφορά το μέλλον της κυβερνήσεως, ενώ στέλεχος της αντιπολιτεύσεως και εξ απόρρητων του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι "από τη στιγμή που η κυβέρνηση ψηφίσει τα μέτρα και υπογράψει τη συμφωνία τελειώνει και η τρόϊκα ως αντίπαλος ή ως δράκος με τον οποίον πάλευε στα μαρμαρένια ...σαλόνια του Χίλτον και των Βρυξελών. Εφεξής πρέπει να κυβερνήσει. Μέχρι τώρα δεν την άφηναν οι ξένοι. Από δω και πέρα θα κριθεί από το έργο που θα παράξει. Τα κόλπα και οι δικαιολογίες τελείωσαν".
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού. Κλείνοντας την αξιολόγηση έχει ένα μόνο δρόμο: να πετύχει. Διαφορετικά, στις επόμενες εκλογές, θα επιστρέψει αρχικά στο 16%, από κει δηλαδή που ξεκίνησε, το 2012, η μεγάλη του πορεία προς την εξουσία. Και με κατάληξη άγνωστη επειδή εν τω μεταξύ θα αρχίσουν οι κομματικοί εμφύλιοι, που στην Αριστερά συνηθίζονται.
Αν πάντως η οικονομία αρχίσει πράγματι να ανακάμπτει μπορεί να ανακάμψουν και τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν αυξήσει την κομματική του συσπείρωση, που τώρα είναι περίπου στο 43%, τότε μπορεί να αλλάξουν και οι εντυπώσεις καθώς η ΝΔ -με την συσπείρωσή της να έχει πιάσει "ταβάνι"- θα πρέπει να βρει τρόπους να διευρύνει την επιρροή της στους απογοητευμένους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις εκλογές. Μόνον έτσι μπορεί να έχει βάσιμες ελπίδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και δεν θα εμπλακεί σε περιπέτειες για το σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης.
Εν κατακλείδι το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει την αλήθεια όταν, σε όσους του ζητούν ραντεβού, λέει: "το επόμενο δεκαήμερο ξεχάστε το. Δεν έχω χρόνο ούτε τη γυναίκα μου να δω". Θα πρέπει να τρέξει υπερβολικά πολύ και γρήγορα για να είναι όλα έτοιμα μέχρι την 6η Απριλίου, την παραμονή του Γιούρογκρουπ, που κατά διαβολική σύμπτωση είναι και η ημέρα που η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα το 1941.
Για εκείνη τη μέρα πάντως ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης έχει προγραμματίσει να δοθεί στην κυκλοφορία η σήραγγα των Τεμπών. Όπως έχει προγραμματίσει και για τη Μεγάλη Πέμπτη (την επομένη δηλαδή της εικαζόμενης ψήφισης από τη Βουλή των μέτρων για το αφορολόγητο, τις συντάξεις, τα εργασιακά και της εξουσιοδότησης στον υπουργό Ενέργειας να χειριστεί το θέμα της ΔΕΗ) να δοθεί στην κυκλοφορία η Κορίνθου - Πατρών.
Την παραμονή του Γιούρογκρουπ και την επόμενη της ψήφισης των μέτρων -εφόσον βεβαίως αυτό καταστεί δυνατόν- ο πρωθυπουργός σχεδιάζεται να κόβει κορδέλες, ελπίζοντας προφανώς να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τα επαχθή και αντιδημοφιλή μέτρα και ποντάροντας στην ανακούφιση που θα νοιώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες του Πάσχα από την άρση των κυκλοφοριακών εμποδίων που τους ταλαιπωρούν χρόνια.
Προϋπόθεση βεβαίως όλων αυτών είναι, όπως έχουμε επισημάνει, ο ...Λάζαρος της τεχνικής συμφωνίας να έχει "αναστηθεί" μια μέρα νωρίτερα. Στις 7 Απριλίου. Αν δεν τα καταφέρει και το Γιούρογκρουπ παρέλθει άπρακτο, τότε ούτε Ανάσταση για την κυβέρνηση θα υπάρξει και το φετεινό Πάσχα ενδεχομένως να είναι πιο μαύρο κι απ' αυτό του 2015. Στην περίπτωση αυτή, και επειδή οι επιπτώσεις στην ήδη χειμαζόμενη οικονομία θα είναι δραματικές και η πολιτική αντιπαράθεση θα χτυπήσει κόκκινο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να χρειαστούν, όπως και τότε, να στηθούν κάλπες για σουβλιστεί ο ...οβελίας της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!