Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Πλεόνασμα... αφέλειας!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Βρήκαμε ως χώρα το νέο θέμα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες: Η διάρκεια που θα έχει ο στόχος για πλεόνασμα ύψους 3,5%, λες και έχουμε λύσει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ...
οικονομία, έχουν βρει τον... δρόμο για την επιτευξη του στόχου και τώρα όλο το βάρος θα δοθεί για το εάν μπορούμε για 5, 7 ή 10 χρόνια να τον πετυχαίνουμε.
Πρόκειται προφανώς για μια ουτοπία, καθώς ήδη η χώρα μπορεί να κινηθεί εκτός στόχων και το '18 και το '19, με δεδομένο ότι το μείγμα πολιτικής που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν περιλαμβάνει τίποτε άλλο πέραν των φόρων και των περικοπών στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.
Το ΔΝΤ σωστά θεωρεί ότι είναι αστείο και σίγουρα ανέφικτο να ζητάς από μια οικονομία με εγγενείς δυσκολίες να πετυχαίνει επί δέκα συνεχόμενα έτη πλεόνασμα τέτοιου μεγέθους.
Την ίδια θέση έχει, πλέον, και η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η ίδια υπέγραψε τη σχετική δέσμευση. Το αποτέλεσμα τώρα θα είναι να μπουν όλοι (Αθήνα και τρόικα) σε μια νέα συζήτηση για τη διάρκεια που θα πρέπει να έχει το πλεόνασμα ύψους 3,5%, θα ακουστούν πολλές απόψεις και στο τέλος "λογικά" οι Γερμανοί θα καμφθούν υποχωρώντας στα 5 ή 7 χρόνια από τα 10 που ζητούν σήμερα.
Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, η κυβέρνηση θα δηλώσει ότι πέτυχε μία ακόμη... νίκη κατά των δανειστών και η ζωή θα συνεχιστεί. Μόνον που τα πραγματικά προβλήματα θα παραμείνουν: η στασιμότητα ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι παλινωδίες ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις και το τέλμα στην πραγματική οικονομία.
Οσο αυτά δεν λύνονται αποτελεί πλεόνασμα... αφέλειας να συζητούμε για επίτευξη τέτοιων στόχων!
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!