Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Μάχη επιβίωσης για τον ΔΟΛ: Σε εκκαθάριση με χρηματοδότηση

Στις 3 Απριλίου 2017, με την υπ’ αριθμ. 963 απόφαση του Τμήματος Εκούσιας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου της Αθήνας, ο ΔΟΛ περιήλθε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία.
Στις 4 Απριλίου δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ η απόφαση με την οποία η Grant Thornton ορίζεται ειδική εκκαθαρίστρια μαζί με τη δικηγορική εταιρεία Ανδρέας Αγγελίδης. Ένας ιστορικός κύκλος για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, σε αυτή του μορφή, έκλεισε και στο επόμενο τρίμηνο θα φανεί με ποια μορφή θα συνεχίσει την πορεία του. Οι αναγνώστες του «Π» και της σελίδας των «Τυπολογιών», όταν ακόμη και ο ίδιος ο Στ. Ψυχάρης μιλούσε για λουκέτο, διάβαζαν στις 5 Φεβρουαρίου του 2017 πως επιχειρείται σωτηρία μέσω δικαστηρίων για τον ΔΟΛ.
Τα επόμενα βήματα θα προκύψουν στη συνέχεια, αν και η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ λέγεται πως είναι έτοιμη από τα στελέχη του Οργανισμού. Η έρευνα της Grant Thornton, παράλληλα με την υποχρέωσή της να διατηρήσει ζωντανό τον ΔΟΛ, θα κρατήσει τρεις μήνες. Στο διάστημα αυτό είτε θα βρεθεί κάποιος επενδυτής, είτε θα προχωρήσει, μετά την αποτίμηση της περιουσίας, σε πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων.
Η δικαστική απόφαση διατηρεί τον ΔΟΛ στη ζωή, χωρίς ο Οργανισμός να πληρώνει για τα δάνεια του. Ο ειδικός διαχειριστής, που ορίστηκε έπειτα από πρόταση των τραπεζών, υποχρεούται να διατηρήσει τον ΔΟΛ σε λειτουργία μέχρι και την ολοκλήρωση της αποστολής τους και εναπόκειται στην κρίση του ειδικού διαχειριστή ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό. Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνει με την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Η απόφαση αναφέρει ρητά ότι ο διορισμός του ειδικού διαχειριστή επιφέρει την αναστολή των ατομικών διώξεων όλων των πιστωτών της επιχείρησης. Αναστέλλεται η δυνατότητα λήψεως μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης τόσο από πιστωτές του ΔΟΛ, που δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, όσο και από τις πιστώτριες τράπεζες, που διαθέτουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Επιπλέον, με τον διορισμό του ειδικού διαχειριστή όλες οι μελλοντικές απαιτήσεις του ΔΟΛ κατά της εταιρείας «Άργος», που διανέμει τα έντυπα του ΔΟΛ και εισπράττει το σχετικό τίμημα, εντάσσονται στην περιουσία που διοικεί ο ειδικός διαχειριστής και όχι στην περιουσία των τραπεζών, που είχαν συστήσει ενέχυρο των απαιτήσεων αυτών. Συνεπώς και τα έσοδα των πωλήσεων από το «Άργος» μέσω του ειδικού διαχειριστή περιέρχονται στον ΔΟΛ. 

Πηγή:typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!