Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

ΟΙ ΣΑΝΔΑΛΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

ΦΕΛΝΙΚΟΣ  στο matrix24.gr
Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος διηγείται πως ένας σανδαλοποιός έκρινε τα σανδάλια σ' έναν πίνακα του Απελλή, διάσημου Έλληνα ζωγράφου της αρχαιότητας, και όταν ετοιμαζόταν να συνεχίσει και για τον...
υπόλοιπο πίνακα, ο Απελλής τον έδιωξε με τη φράση: "υποδηματοποιέ, όχι πέραν του υποδήματος". Στις μέρες μας το απόφθεγμα έχει μεταφερθεί με το λατινικό ne sutor ultra crepidam (ο παπουτσής να μην κρίνει παραπάνω από το σανδάλι) και λέγεται για όσους ομιλούν για πράγματα που δεν γνωρίζουν, που δεν είναι της ειδικότητάς τους.
Θυμήθηκα τη φράση σκεπτόμενος τα όσα, απίθανα, για μια ακόμη φορά, θα ακούσουμε και σήμερα από διάφορους ...σανδαλοποιούς της πολιτικής και της ενημέρωσης, με αφορμή το Eurogroup και την απόφασή του για την αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Άλλοι θα λένε άσπρο κι άλλοι μαύρο, άλλοι θα ντύνονται νύφες κι άλλοι νεκροθάφτες. Οι μεν θα καταγγέλλουν τη Μέρκελ και οι δε τη Λαγκάρντ. Οι μισοί θα βαφτίζουν τον Τσίπρα "νικητή" και οι άλλοι μισοί θα ονοματίζουν ως "ερχόμενο" τον Μητσοτάκη.
Από τη μία πλευρά θα 'ναι ο Άδωνις, ο Ψαριανός και ο Κωνσταντινόπουλος, κι απ' την άλλη ο Μπαλαούρας, η Αυλωνίτου και ο Παπαχριστόπουλος. Και στη μέση ο Κασιδιάρης να απειλεί να μας καθαρίσει όλους. Και το χορό θα σέρνουν ο Τράγκας, ο Παπαδάκης, ο Αυτιάς και οι άλλες ...δημοκρατικές δυνάμεις της οικονομικής ενημέρωσης. Της τηλεοράσεως και του ραδιοφώνου, της πρωινής ζώνης και των δελτίων ειδήσεων. Ειδήμονες όλοι τους -και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι- στις καμπύλες του χρέους και τις συναρτήσεις των ελλειμμάτων, σπεσιαλίστες στην επαναγορά ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων, γκουρού των αγορών, των τραπεζικών αναδιαρθρώσεων και των γεωστρατηγικών ανακατατάξεων.
Το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι στην πλέον κρίσιμη στιγμή για την υπόστασή της και το μέλλον της, συγκεντρώθηκαν, κατά ένα περίεργο και ακατανόητο τρόπο, τόσοι πολλοί ημιμαθείς, φανφαρόνοι και τσαρλατάνοι, οι οποίοι ανέλαβαν, σχεδόν αποκλειστικά, την ενημέρωση, τη διαφώτιση, τη διαπαιδαγώγηση και την καθοδήγηση των πολιτών. Θαρρείς και ο Θεός των Ελλήνων μας εγκατέλειψε και ταυτόχρονα μας κάνει και πλάκα. Τη στιγμή που χρειαζόμασταν περίσκεψη, σοβαρότητα, επάρκεια και δημιουργικότητα εμφανίστηκε, να δίνει παραστάσεις στο δημόσιο βίο, το τσίρκο Μεντράνο. Και το ακόμη χειρότερο, δεν υπάρχει ένας Απελλής να τους αποπέμψει λέγοντάς τους: Κλόουν, όχι πέραν του τσίρκου.
Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί σήμερα στη Μάλτα, στο Eurogroup, αν δεν αλλάξει το καθεστώς και πρωτίστως το προσωπικό της πολιτικής εκπροσώπησης και ενημέρωσης, η χώρα θα βυθίζεται. Κλείσει δεν κλείσει η αξιολόγηση, πάρουμε δεν πάρουμε τη δόση, μισή ή ολόκληρη, με ρήτρες αναιρεσιμότητας ή όχι, με διαγραφή τμήματος ή όλου του χρέους, με μερική ή συνολική λύση, με το ΔΝΤ στην τρόικα ή και χωρίς αυτό, το καράβι που λέγεται «Ελλάς» δεν πρόκειται να προχωρήσει μέχρι να σταματήσουν να γαβγίζουν τα σκυλιά.
Όσο επιτρέπεται στους σανδαλοποιούς της πολιτικής και της ενημέρωσης να ...ζωγραφίζουν το ελληνικό (και ευρωπαϊκό) πρόβλημα με τους χρωστήρες της ευήθειας, της ασχετοσύνης και ιδιοτέλειάς τους η μελαγχολία και η απαισιοδοξία θα μαυρίζουν την ψυχή μας, και θα μουτζουρώνουν τον ευρωπαϊκό χάρτη στο νοτιοανατολικό του άκρο. Με κίνδυνο να 'ρθει κάποια στιγμή, κάποιος, να τη σβήσει με μπλάνκο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!