Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Δύο έρευνες και μία παραίτηση

Δύο έρευνες και μία παραίτηση - MediaΤι απαντά στις εις βάρος της κατηγορίες η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Η θέση της κυβέρνησης
Αιφνιδίως και πάνω στην κορύφωση μιας πολύ μεγάλης έρευνας παραιτήθηκε από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς η εισαγγελέας...
Ελένη Ράικου. Αιτία της παραίτησης ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», στο οποίο αναφερόταν ότι η εισαγγελέας, σύμφωνα με μαρτυρία της ανακρίτριας και προέδρου Πρωτοδικών Ηλιάνας Ζαμανίκα, παρέλειψε να παραδώσει κρίσιμα στοιχεία σε έρευνα για τα εξοπλιστικά, στην οποία έχουν ανάμειξη οι Γιάννος Παπαντωνίου και Θωμάς Λιακουνάκος.
Όπως σημειώνει η Ράικου στην τετρασέλιδη επιστολή παραίτησής της, το εν λόγω δημοσίευμα το θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και ότι υπηρετεί «μεγάλα συμφέροντα». Θεωρεί επίσης ότι τα συμφέροντα, στα οποία αναφέρεται, δρουν με κάλυψη «άνωθεν» και ότι η ίδια «δεν αισθάνεται ότι απολαύει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται».
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Ελένης Ράικου είναι ότι το δημοσίευμα και η παραίτηση συμπίπτουν με την εξέλιξη της έρευνας για τις μίζες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, οι οποίες από την κυβέρνηση θεωρείται πως αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης – μεγαλύτερο και από αυτό των μιζών για τα εξοπλιστικά.
Αυτό τεκμαίρεται και από το ύψος των παράνομων χρηματοδοτήσεων, που φτάνουν τα 28 εκατομμύρια ευρώ, και από το ότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία, ενώ, όπως σημειώνεται, από τον ίδιο λογαριασμό χρήματα εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα για μίζες με αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
Σε θεσμικό επίπεδο, πάντως, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου γνωστοποίησε ότι κλήθηκαν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Α.Π. η Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο εισαγγελέας επόπτης ανακριτών Σταμάτης Δασκαλόπουλος να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς που έκανε στις 31.1.2017 η Ζαμανίκα ώστε να ελεγχθούν πειθαρχικά οι περιγραφόμενες παραλείψεις περί μη διαβίβασης στην ανάκριση στοιχείων της δικογραφίας για τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων και φρεγατών. Παράλληλα θα ελεγχθούν και τα καταγγελλόμενα από την Ελένη Ράικου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής την Τρίτη, από το βήμα της Βουλής, προσπάθησε να απομακρύνει τις όποιες υποψίες ότι η Ράικου ενδέχεται να έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση: «Οι βολές προς την κυρία Ράικου δεν προέρχονται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από οικονομικούς κύκλους, ούτε από κόμματα, προέρχονται από μια συνάδελφό της, πρόεδρο Πρωτοδικών, που με αναφορά της επισημαίνει ότι δεν παρέλαβε υλικό που είχε κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας».
Επιπλέον ο Κοντονής επισήμανε πως «η κυβέρνηση είναι εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία να ερευνηθεί το σκάνδαλο της Novartis, η έρευνα συνεχιζόταν κανονικότατα και συμφωνούμε απολύτως με την κ. Ράικου. Το σκάνδαλο Novartis είναι η κορωνίδα της διαφθοράς στην Ελλάδα».
Για να δούμε, κατόπιν όλων αυτών, τι θα βγάλει η έρευνα του Αρείου Πάγου...

Πηγή:topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!