Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Βγήκαν οι... σούβλες στη Βουλή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Παλαιότερα το κρίσιμο για τη χώρα μας ήταν -όπως άλλωστε είχε καταγγείλει και ο κ. Τσιπρας, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης- η εκταμίευση της δόσης. Η όλη πολιτική συζήτηση που κυριαρχούσε ήταν το εάν, το πόσα και το πότε θα δοθούν χρήματα στη χώρα από τους δανειστές.
Ο κ. Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, μετακίνησε ελαφρώς το... πεδίο της αγωνίας. Το πήγε ένα βήμα πίσω: Στο εάν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Ολόκληρη η χώρα, ασχέτως του αποτελέσματος, κινήθηκε τους τελευταίους μήνες γύρω από τις ατέρμονες συζητήσεις στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, γύρω από τα μπρος - πίσω θεσμών και κυβέρνησης και γύρω από τα τελεσίγραφα της μίας προς την άλλη πλευρά.Τελικά αυτή η αξιολόγηση εύκολα ή δύσκολα θα υπογραφεί, αλλά η ζημιά από τις καθυστερήσεις δυστυχώς θα είναι μεγάλη και η χώρα θα τη βρει μπροστά της πολύ σύντομα. Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελεί παρελθόν, ενώ όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν επιβαρυνθεί εξαιτίας της στασιμότητας. Οι στόχοι του ΑΕΠ δεν πρόκειται να επιτευχθούν και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης σηματοδοτεί και το τέλος των επώδυνων μέτρων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα οποία δεν αμφισβητούνται από κανέναν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση κέρδισε κάτι από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Σε επίπεδο ουσίας, αποδέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ πολιτικά έχασε σημαντικό χρόνο, βυθίστηκε στη δίνη των συζητήσεων που η ίδια συντήρησε και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει τόσο μια δύσκολη κατάσταση στην πραγματική οικονομία στο εσωτερικό της χώρας όσο και το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί (και πάλι) στο εξωτερικό. Ως απάντηση προβάλλεται και πάλι από κυβερνητικούς «κύκλους» το επιχείρημα των... ξένων και ντόπιων κέντρων που επιδιώκουν την πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα.
Στους «εχθρούς» εντάσσουν το ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σε ό,τι αφορά το εξωτερικό και τη ΝΔ και τον διοικητή της ΤτΕ στο εσωτερικό. Δυστυχώς αυτό το επιχείρημα, παρά το ότι ζούμε όλοι σε μια χώρα που οι πολίτες λατρεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας, δεν «πιάνει» πια. Δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης είναι πολλά και ικανά για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του ως προς την αποτελεσματικότητα, την πολιτική βούληση και τις επιλογές που κάνουν αυτοί που κυβερνούν...
Το κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής που επικρατεί τη Μ. Εβδομάδα, δεν θα... φτάσει στη Βουλή φέτος. Αιτία; Η συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για τη Μ. Τετάρτη για το ζήτημα της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει να πάρει επικοινωνιακές ανάσες «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα πρόσωπα από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα συνδέσουν την κίνηση αυτή με την τροπή που πήρε το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και θα μιλήσουν ευθέως για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Οι τόνοι θα ανεβούν (ήδη έχει γίνει αυτό μετά και την κατάθεση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότασης έρευνας που περιλαμβάνει και την τελευταία διετία) και το κλίμα που θα δημιουργηθεί δεν θα παραπέμπει στις άγιες ημέρες του Πάσχα, αλλά σε... εκλογές!

Πολιτικός πολιτισμός
Πέρα από τα σαφή πολιτικά οφέλη που είχε για τον ίδιο και το κόμμα του, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο εξέπεμψε και ακόμη ένα ?γενικότερο? μήνυμα: ότι οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες είναι καλό να συζητήσουν ακόμη κι αν έχουν καταγεγραμμένες και αγεφύρωτες διαφωνίες.
Ο διάλογος είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού και πάντα κάτι θετικό προκύπτει από αυτόν. Κατά συνέπεια η πρωτοβουλία ήταν θετική και μακάρι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας που υπάρχει πλέον να παραμείνει ανοιχτός και στο μέλλον, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται εκείνοι που συμμετείχαν.
Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελεί παρελθόν, ενώ όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν επιβαρυνθεί εξαιτίας της στασιμότητας

Σειρά έχουν οι γυμνιστές και οι χίπις
Μετά την... πολιτική πρωτοβουλία των 38 (!!!) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αποποινικοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ, ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρόν και για άλλες αντίστοιχες κινήσεις, όπως είναι ο ελεύθερος γυμνισμός ή η αναβίωση του κινήματος των χίπις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!