Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Προσεχώς κάλπες επιβίωσης

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΠΗΛΟΣ
Μετά τις 23 Απριλίου θα έρθουν οι θεσμοί για να επισφραγίσουν,όπως προβλέπεται, το κλείσιμο της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης η οποία σωρεύει για μια ακόμη φορά ερείπια πάνω στα χαλάσματα.
Η χρονοτριβή υπογραφής της συμφωνίας και η εξ αυτής παρατεταμένη αβεβαιότητα ήδη έχει στοιχίσει πολλαπλά στην μαραμένη ελληνική οικονομία.
Ο λογαριασμός περιλαμβάνει μειωμένη ανάπτυξη, απώλεια τραπεζικών καταθέσεων, στράγγισμα οφειλών του δημοσίου για να παρουσιάζει η κυβέρνηση πλασματικά πλεονάσματα και φυσικά επιφυλάσσει νέο ξεζούμισμα ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Την ίδια ακριβώς στιγμή  που η κυβέρνηση όφειλε να επωμισθεί το κόστος των δήθεν αντιστασιακών της καθυστερήσεων όλο και πληθαίνουν εκείνοι που εξωραΐζουν την καταρχήν συμφωνία της Μάλτας. Και ακόμη χειρότερα επιχειρούν να διασκεδάσουν τα "στενάχωρα" -αλά Τσακαλώτο- μέτρα για τους πολίτες που αυτή περιλαμβάνει.
Γνωστά και άγνωστα παπαγαλάκια του Μαξίμου ανέλαβαν εργολαβικά την ληθαργική για το λαό επικοινωνιακή διαχείριση της νέας κυβερνητικής ήττας. Κυρίως εξατμίζοντας την προϋπόθεση επίτευξης πλεονασμάτων για τα όποια αντίμετρα και εξαερώνοντας  σε ένα νέφος  ασάφειας την δεσμευτική προοπτική της τρίτης αξιολόγησης
Υπενθυμίζεται  ότι τα θέματα της τελευταίας περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ εντός του 2017, αλλά και σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τα διαχρονικά «αγκάθια» του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα αναμένονται να συζητηθούν του χρόνου τέτοια εποχή, ώστε να τελειώσει το μνημονιακό  πρόγραμμα μέσα στο το 2018. Αλλά μέχρι τότε, κατά τον αγλαό Ζουράρι, "ποιος ζει,ποιος πεθαίνει;". 
Σε αυτό το ανάμικτο πνεύμα λαϊκής σοφίας και ρηχού ευχολογίου τα κυβερνητικά εξαπτέρυγα εξυμνούν προκαταβολικά την ολοκλήρωση του μνημόνιο στα μέσα του 2018 και   οραματίζονται πρόωρες εκλογές πριν το τέλος του ίδιου χρόνου. Αν φυσικά δεν τους τραβήξουν το χαλί οι δανειστές με υπέρογκες απαιτήσεις κατά τη γ' αξιολόγηση.
Προφανώς ελπίζουν ότι χρονικά του βολεύει να αποχωρήσουν από την εξουσία προτού αρχίσουν να αγγίζουν δυσοίωνα τους πολίτες οι νέες εξοντωτικές επιβαρύνσεις που προβλέπει η συμφωνία για την αξιολόγηση.
Το χειρότερο, ζυμωμένοι με μια ακόμη αυταπάτη προσδοκούν ότι η νέα κυβέρνηση θα φθαρεί σύντομα εξαιτίας της μετακύλισης σε αυτή της εφαρμογής του νέου οδυνηρού κύματος  λιτότητας και περικοπών που προβλέπει το σκληρό πακέτο που η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε.
Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι με αυτό το τρόπο η τρέχουσα κυβέρνηση, μετά από ακραία εκλογική πόλωση, θα βρεθεί αυτομάτως μετά τις κάλπες στη προνομιακή  θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί από όπου θα επιχειρήσει να ξαναπουλήσει, μάλλον προβλέψιμα, ένα νέο αντιμνημονιακό αφήγημα. Το ερώτημα που απομένει είναι μόνο το ποιος θα τη ξαναπιστέψει.
Δεδομένου ότι προηγείται η κατεπείγουσα υπερψήφιση των μέτρων της παρούσας αξιολόγησης στη Βουλή. |Πράγμα που σημαίνει ταυτόχρονα και ανάληψη  του πολιτικού κόστους από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.  Όσο κι αν μέχρι τώρα το συγκεκριμένο μπλοκ  έχει εμφανισθεί μασίφ σε κρίσιμες ψηφοφορίες, δεν παύει να είναι και οριακό.
Όχι μόνο αριθμητικά αλλά και ψυχολογικά  Ιδίως σε ότι αφορά την εσωτερική τιμή του απέναντι στο συνειδησιακό δίλημμα "καρέκλα ή αξίες της Αριστεράς;". Πόσο μάλλον όταν πρέπει να απαντήσουν υπό τον πολιτικάντικο εκβιασμό "νέα μέτρα ή επάνοδος της δεξιάς;".
Ωστόσο ήδη από προχθές το βράδυ στη Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μία εσωκομματική μερίδα τάσσεται υπέρ των εθνικών εκλογών ή τουλάχιστον υπέρ δημοψηφίσματος. Πέρα από το αν η παρέμβασή των διαφοροποιημένων έχει χαρακτήρα μηνύματος ή σύστασης στη κυβέρνηση, επί της ουσίας θίγουν την υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση της συμφωνίας και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της.  Αλλά το αυτί της ηγεσίας του κόμματος δεν φαίνεται για την ώρα να ιδρώνει.
Παρότι το δημοσκοπικό άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπολείπεται παρασάγγας της ΝΔ, το κυβερνητικό απαράτ προσποιείται τον επιτυχημένο διαπραγματευτή, συνεχίζει να καλλιεργεί τη σύγχηση στους ψηφοφόρους και να επιδίδεται σε μασάζ υψηλοφροσύνης στους βουλευτές  της πλειοψηφίας. Προσδοκώντας καλύτερες μέρες προσεχώς πριν την αναπότρεπτη ήττα.  Στην πολιτική, ωστόσο, δεν κυριαρχεί η απαντοχή αλλά το αναπάντεχο.
Υπό αυτό το προβληματισμό και τον αναπόφευκτο υπολογισμό συντήρησης κάποιων αξιοπρεπών εκλογικών ποσοστών δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες σύντομα.  Ακόμη και πριν το φετινό καλοκαίρι. Μόνο που, όπως έχει αποδειχθεί,  η ανάγκη επιβίωσης δεν έκανε ποτέ καλά παζαρέματα.

Πηγή:.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!