Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Υστερόγραφο φόβου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Προχθές η αυλαία έμοιαζε να πέφτει στην εκστρατεία του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής στη Γαλλία, με μια δημοσκόπηση να δίνει διευρυμένο προβάδισμα στον Μακρόν επί της Λεπέν.
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι τον στηρίζουν ο πρώην πρωθυπουργός επί Σιράκ, Ντε Βιλπέν, αλλά και έμμεσα με τηλεφωνική επικοινωνία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα.
Αν θυμηθούμε και την πρόσφατη στήριξη από τον Σόιμπλε, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν η συστημική εντός και εκτός συνόρων προτίμηση προς τον Μακρόν τον ενισχύει ή τον αποδυναμώνει. Λίγες ώρες αργότερα η τρομοκρατική επίθεση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων έθετε το ερώτημα αν ο φόβος θα επηρεάσει την έκβαση του πρώτου γύρου και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε χθες να διακινδυνεύσει την πρόβλεψη ότι η επίθεση θα επηρεάσει σημαντικά την προεδρική εκλογή
Ο φόβος όμως είναι παρών στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς οι Φιγιόν και Μακρόν, με διαφορετική επικοινωνιακή στόχευση, διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους στο όνομα της αποτροπής της αποσταθεροποίησης, που συνιστά ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν αλλά και του λιγότερου πιθανού, αλλά μη αποκλειόμενου σεναρίου πλήρους αποσάθρωσης της σταθερότητας, μιας μονομαχίας δηλαδή Μελανσόν - Λεπέν στον β’ γύρο. Ο φόβος των τυφλών τρομοκρατικών πληγμάτων ευνοεί εξ ορισμού τη Λεπέν για τον πολύ απλό λόγο ότι από το 2007 μέχρι σήμερα τόσο ο Σαρκοζί όσο και στη συνέχεια ο Ολάντ επιδόθηκαν σε μια πλειοδοσία κατασταλτικής ρητορικής και μέτρων, η οποία εκ των πραγμάτων έχει απενοχοποιήσει την ακραία ρητορική της ακροδεξιάς του Εθνικού Μετώπου.
Με εξαίρεση τον Μελανσόν, ακόμη και αν υπήρχε ο ωφέλιμος χρόνος, οι Φιγιόν και Μακρόν δεν θα είχαν τη δυνατότητα να καταγγείλουν την εκμετάλλευση της ανασφάλειας των πολιτών και θα περιορίζονταν στην προσπάθεια να πείσουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν σκληρή κατασταλτική αντιτρομοκρατική δράση πιο αποτελεσματικά από την ακροδεξιά. Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Μελανσόν, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στην προτεραιότητα συσπείρωσης της Αριστεράς, με ριζοσπαστική, κοινωνική και οικονομική ατζέντα, και στην πολυσυλλεκτικότητα που θα του επέτρεπε να αξιοποιήσει το περιθώριο που του έδιναν μέχρι προχθές οι δημοσκοπήσεις να καλύψει τη διαφορά, στα όρια του στατιστικού λάθους, που τον χωρίζουν από τους Φιγιόν και Μακρόν. 
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!