Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Κρίση ταυτότητας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Το Συνέδριο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία που έληξε χθες στην Κολονία επιβεβαίωσε ότι η καθοδική πορεία της ΑfD στις δημοσκοπήσεις δεν είναι συγκυριακή, δεν περιορίζεται σε συγκρούσεις για την ηγεσία, αλλά είναι κρίση ταυτότητας. 
Το κόμμα που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013, με σημείο αναφοράς, αν όχι την επιστροφή στο μάρκο, τουλάχιστον το πάγωμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είδε το φθινόπωρο του 2015 το Προσφυγικό σαν τη μεγάλη ευκαιρία να διευρύνει το ακροατήριό του, να διεισδύσει δηλαδή στον σκληρό δεξιό πυρήνα της εκλογικής βάσης της CDU-CSU. Από πλεονέκτημα το Προσφυγικό έγινε υποθήκη καθώς η AfD έγινε μονοθεματικό κόμμα, με τη ρητορική του να κυριαρχείται από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, και απομάκρυνε πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους που είχαν πεισθεί από την ευρωσκεπτικιστική ρητορική.
Σήμερα, ελέω Βιέννης και των τεσσάρων του Βίσεγκραντ και των Βαλκανίων προθύμων, η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει προσφυγικό πρόβλημα, με τη Μέρκελ να μπορεί να λέει ταυτόχρονα ότι σταμάτησαν οι προσφυγικές ροές χωρίς να αρνείται την θέση αρχής για ανοικτά σύνορα στα θύματα των συγκρούσεων. Ομως δεν είναι μόνον το Προσφυγικό που δεν υφίσταται αλλά και ο ευρωσκεπτικισμός που συρρικνώνεται ως πεδίο προς εκμετάλλευση για την Εναλλακτική: υπό τη σκέπη της ισορροπίστριας Μέρκελ, ο Σόιμπλε απευθύνει προς τη βαυαρική CSU τη σκληρή ρητορική που είναι μουσική για τα αυτιά της, ενώ οι ευπρεπείς πιο σκληροί ακόμη ευρωσκεπτικιστές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στη χειρότερη περίπτωση το Κόμμα των Φιλελευθέρων που επανακάμπτει στην Ομοσπονδιακή Βουλή όχι μόνο σε βάρος της CDU-CSU αλλά και της AfD.
Οι Φιλελεύθεροι, κόμμα εθισμένο στη συμμετοχή στην κυβέρνηση, θα μπορούσαν πολύ γρήγορα μετεκλογικά να ξαναγίνουν ευπρεπής εταίρος της Χριστιανοδημοκρατίας, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με την Εναλλακτική. Το Προσφυγικό υπήρξε το μοιραίο λάθος της Εναλλακτικής που υποτίμησε τον ευρωσκεπτικιστικό αρχικό χαρακτήρα της, ο οποίος είναι εξ ορισμού πιο πολυσυλλεκτικός από την ξενοφοβία.
kapopoulos@pegasus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!