Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ "ΛΕΡΩΣΟΥΝ" ΤΟΝ ΣΑΛΛΑ...

Ας υποθέσουμε πως θέλετε να αγοράσετε μετοχές μιας επιχείρησης. Δίνετε εντολή στη χρηματιστηριακή εταιρεία της τράπεζας Πειραιώς να διεκπαιρεώσει την επιθυμία σας. Ερώτηση: Για να αγοραστούν οι μετοχές θα πρέπει να ερωτηθεί ο Πρόεδρος του Ομίλου της Πειραιώς; Ερώτηση δεύτερη: Αν κάποια στιγμή, μετά από δύο τρία χρόνια, η αξία των μετοχών που αγοράσατε υποχωρήσει δραματικά θα πρέπει να διωχθούν οι υπάλληλοι της χρηματιστηριακής που πραγματοποίησαν τη συναλλαγή και μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του Ομίλου στον οποίον ανήκει η χρηματιστηριακή;Προφανώς, η απάντηση, και στις δύο ερωτήσεις, είναι αρνητική. Αυτό λέει η απλή λογική και δεν νομίζω ο νόμος να προβλέπει κάτι το διαφορετικό. Ιδίως εάν η απομείωση της αξίας οφείλεται σε λόγους ξένους προς τη μετοχή και σε γεγονότα έκτακτα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν. Βεβαίως, στους ταραγμένους και περίεργους καιρούς που ζούμε δεν πρυτανεύει η λογική, ενώ ακόμη και η ερμηνεία άμα και εφαρμογή των νόμων, σε αρκετές περιπτώσεις, λέγεται ότι υπόκειται ή και εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Γράφω αυτά επειδή αίφνης ανακοινώθηκε ότι ασκείται και νέα δίωξη κατά του Μιχάλη Σάλλα του ιδρυτή και πρώην Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς. Για "αδίκημα" που σημειώθηκε πριν οκτώ χρόνια, τον Ιούνιο του 2009, και το οποίο αφορά την απλή διεκπεραίωση εντολών της ΤτΕ προς την Πειραιώς για αγοραπωλησία ομολόγων. Μια συναλλαγή συνήθη και καθημερινή για τα πιστωτικά ιδρύματα μετατρέπεται από κάποιον δικαστικό λειτουργό σε έγκλημα και κακούργημα. Γιατί; Επειδή μετά από τρία χρόνια "κουρεύτηκαν", με το PSI, τα ομόλογα!!!
Οι διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και της Τράπεζας Πειραιώς ήξεραν τον Μάϊο του 2009, όταν πρωθυπουργός ήταν ακόμη ο Κ. Καραμανλής, ότι θα γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσει ο Γ. Παπανδρέου, θα υπάρξει προσφυγή για ένταξη της χώρας σε Μηχανισμό Στήριξης, θα υπογραφεί μνημόνιο με την τρόϊκα, θα γίνει PSI και θα κουρευτούν τα ομόλογα των ιδιωτών.
Αν ο Σάλλας, εκτός από τις αδιαμφισβήτητες επιχειρηματικές ικανότητες που διαθέτει, έχει και το σπάνιο χάρισμα να βλέπει τόσο μπροστά και μάλιστα να "καθοδηγεί" συναλλαγές σε χρόνο που οι ομόλογοί του απανταχού της Γης δεν μπορούσαν ούτε καν να σκεφθούν, του αξίζει έπαινος. Μεγάλος. Αντί να επιχειρείται η σπίλωσή του -γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται καθώς η κατηγορία περί ηθικής αυτουργίας, σύμφωνα με καθόλα έγκυρους νομικούς κύκλους, δεν στέκεται με τίποτε- να του αναθέσουμε να σώσει αυτός τη χώρα, αφού οι πολιτικοί μας αποδεδειγμένα δεν μπορούν.
Βεβαίως, όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι αναζητούν την αιτία της αιφνίδιας στοχοποίησης Σάλλα. Το γεγονός ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα παραγγέλνονται διώξεις σε βάρος ενός εκ των επιλέκτων στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου και του δημοσίου βίου (που με τη συμπεριφορά του δεν έχει προκαλέσει την κοινωνία, κάθε άλλο) και μάλιστα για υποθέσεις του μακρινού 2006 και του 2009 εγείρει πληθώρα ερωτηματικών.
Το πιθανότερο, λένε οι πλέον υποψιασμένοι, είναι ότι κάποιοι ανησύχησαν από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος και ιδρυτής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και θέλουν να τον "λερώσουν" με σκοπό την όρθωση εμποδίων στη νέα του πορεία. Είναι λόγοι ανταγωνισμού; Υποκρύπτονται μήπως εκτός από τις οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες; Και ποιές είναι αυτές;
Και πάντως θα ήταν επικίνδυνο, ακόμη και για τη Δημοκρατία μας, εάν απεκαλύπτετο ότι στη δικαιοσύνη ενδέχεται να ευδοκιμούν καταστάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με την ορθή και αδέκαστη απονομή της, έχουν διαφορετικές από το Δίκαιο προτεραιότητες και διαπλέκονται με αλλότρια, περιλαμβανομένου και του γκουβέρνου, συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως αίφνης δικαστής τις εν έτει 2017 ανακάλυψε ότι το 2006 ο Μιχ. Σάλλας εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων της Πειραιώς, από τις οποίες όμως η τράπεζα δεν ζημιώθηκε. Όπως δύσκολα γίνεται πιστευτό ότι για τις όποιες ζημίες δημιούργησε το PSI, το οποίο έκανε το 2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος και για το οποίο επαίρεται, ευθύνονται οι Προβόπουλος και Σάλλας επειδή τρία χρόνια νωρίτερα, το 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποίαν ήταν διοικητής ο πρώτος, έδωσε εντολή αγοραπωλησίας ομολόγων με την Τράπεζα Πειραιώς στην οποίαν ήταν Πρόεδρος ο δεύτερος.
Και φυσικά θα προκαλέσει τον γέλωτα εάν το γαϊτανάκι αυτό συνεχιστεί. Όχι μόνον για τον Σάλλα, αλλά και για όσους άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι στο μόνο "αδίκημα" στο οποία έχουν υποπέσει είναι αυτό της ευήθειας, αφού συνεχίζουν να επιμένουν ελληνικά και προβάλλοντας αντίσταση στο να παραδοθούν τα ασημικά της οικονομίας στους ξένους και τα "αρπακτικά". Δεν εγκατέλειψαν την πατρίδα, αλλά κατοικούν εδώ, επενδύουν εδώ, πληρώνουν φόρους εδώ. Και το κυριότερο, κάθε φορά που χρειάστηκε έβαλαν πλάτη για να στηριχθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις ενάντια στον τροϊκανικό χουλιγκανισμό και να συνεχίσουν να υφίστανται ο πολυκομματισμός και ο πλουραλισμός. Ακόμη και εις βάρος τους.
Δεν λέω ότι αυτά αποτελούν λόγο εξαίρεσής τους από τον έλεγχο ή τον ποινικό κολασμό τους εφόσον παρανομούν. Κάθε άλλο. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία η δικαιοσύνη δεν κάνει διακρίσεις. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία όμως. Και εφόσον παρανομούν. Όχι για λόγους ιδιοτέλειας, εκβιασμού, συμφερόντων και συστήματος εξουσίας. Εγχώριου και εξωχώριου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!