Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Η κατάλληλη στιγμή για την Τερέζα Μέι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Πιο κατάλληλη στιγμή για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία από τη σημερινή εσωτερική και ευρωπαϊκή συγκυρία δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα υπό τον Κόρμπιν, βρίσκεται σε πολιτικο-προγραμματικό βραχυκύκλωμα,
έχει αφήσει πίσω του την εποχή Μπλερ - Μπράουν, με την αναζήτηση επιστροφής στις αριστερές ρίζες να μοιάζει μέχρι στιγμής ως αναπαλαίωση. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένoυ Βασιλείου, μετά τη νίκη του Brexit και την υιοθέτηση σκληρής διαπραγματευτικής γραμμής από τη Μέι, στην πλειοψηφία του θα απορροφηθεί από τους Συντηρητικούς.
Επιπλέον μια νωπή λαική εντολή θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της πρωθυπουργού απέναντι στις τοπικές κυβερνήσεις της Σκοτίας και της βόρειας Ιρλανδίας που θέτουν τους δικούς τους όρους για το Brexit, με την τοπική κυβέρνηση του Εδιμβούργου να προωθεί δημοψήφισμα για ανεξαρτησία. Ομως, και η συγκυρία στην υπόλοιπη ΕΕ στήνει ένα σκηνικό όπου η Μέι νομιμοποιείται να επενδύσει στη σταθερότητα και στη συνέχεια, καθώς είναι πολύ πιθανόν το μήνυμα της προεδρικής εκλογής στη Γαλλία να είναι η αποσταθεροποίηση, όποιος και αν είναι ο διάδοχος του Ολάντ που θα εκλεγεί στις 7 Μαΐου.
Ενας κύκλος μοιάζει να κλείνει, ένας κύκλος που ξεκίνησε με την πρωτιά του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2014, ένα εκλογικό σοκ για τον Κάμερον και τους Συντηρητικούς που δεσμεύτηκαν ή καλύτερα εγκλωβίστηκαν στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ και έτσι όχι απλά κέρδισαν, αλλά ενίσχυσαν τη δύναμή τους στις βουλευτικές εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2015. Το Συντηρητικό Κόμμα, τόσο με τον Κάμερον όσο και με τη διάδοχό του στην Ντάουνινγκ Στριτ, Μέι, να έχουν δώσει σκληρή μάχη υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, διεσώθη από αδιέξοδο και διάσπαση μετά την επικράτηση του Brexit λόγω της κορύφωσης της κρίσης στην ΕΕ-Ευρωζώνη, με την αστάθεια κυρίαρχη στην Ιταλία και την Ισπανία αλλά κυρίως στη Γαλλία.
Το Brexit έχει πλέον αποδραματοποιηθεί δίπλα στο Nexit, το Italexit και κυρίως το Frexit, με κάθε ψύχραιμο παρατηρητή να χαμογελά ειρωνικά όταν ακούει από το Βερολίνο και το Παρίσι απειλές για παραδειγματική-τιμωρητική φόρμουλα διαζυγίου μεταξύ των 27 και της Γηραιάς Αλβιώνας.
Αυτή η πλήρης ανατροπή σκηνικού επέτρεψε στη Μέι μια σκληρή διαπραγματευτική εκκίνηση αλλά και την παρακίνησε σε πρώρες εκλογές. 
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!