Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο μέτωπο των φορολογικών

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο μέτωπο των φορολογικώνΤου Σπύρου Δημητρέλη
Ήταν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου όταν φούντωσαν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα πως επίκειται νέα και μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου ...
για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθώς οι υπόλοιποι φορολογούμενοι το είχαν χάσει προ πολλού.
Οι "διαψεύσεις" έπεσαν βροχή από την κυβέρνηση. Μόνο που όπως πιστοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με την ολοκλήρωση του Eurogroup της Μάλτας η αξία των διαψεύσεων αυτών ήταν μηδενική. Η κυβέρνηση δέχτηκε τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου που απαιτούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μέτρο για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και την εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3.5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα είναι μεγάλη καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Για να γίνει αυτό η έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που είναι σήμερα θα μειωθεί ακόμη και στα 1.200 ευρώ προκαλώντας μια επιβάρυνση σε εκατομμύρια φορολογούμενους που μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 700 ευρώ ετησίως ή 58 ευρώ μηνιαίως. Με τη μείωση της έκπτωσης φόρου το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από 8.636 έως 9.545 ευρώ που είναι σήμερα ακόμη και σε 5.454 ευρώ.
Η επιβάρυνση αυτή συμφωνήθηκε να έρθει από το 2020. Ωστόσο, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι θα καθυστερήσει τα επόμενα δυόμιση χρόνια για να εφαρμοστεί. Η συμφωνία προβλέπει ξεκάθαρα  ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το 2019 δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τότε η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έρθει έναν χρόνο νωρίτερα, το 2019.
Και ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο έως το 2020 είναι δεδομένη, δεν είναι δεδομένη η ενεργοποίηση των αντιμέτρων της λιτότητας. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαν στο πεδίο της φορολογίας να θεσπιστούν αντίμετρα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 αν και εφόσον προκύψει ότι από τη μείωση του αφορολόγητου επιτυγχάνεται υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5%. Στο πακέτο των φορολογικών αντιμέτρων περιλήφθηκε η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών και συνταξιούχων από το 22% στο 20%, η μείωση του συνολικού εισπρακτικού αποτελέσματος του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ (από 3,3 δις σε 3,1 δις ευρώ) καθώς και η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%.
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!