Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Μεταξύ δύο γύρων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ενα τηλεγράφημα του Reuters από το Παρίσι εμφανίζει τις εποπτικές αρχές και τους επενδυτές να ρωτούν τους Γάλλους τραπεζίτες για τα μέτρα που έχουν πάρει στην περίπτωση που η Λεπέν καταγράψει μεγαλύτερη της προβλεπόμενης επιτυχία.
Δεν είναι ο φόβος για εκλογή της Λεπέν στον δεύτερο γύρο που με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη, αλλά μια πρωτιά στον πρώτο γύρο με διαφορά από τον Μακρόν -γύρω στο 30%- ένα ποσοστό που θα νομιμοποιεί μια παράσταση νίκης για τον δεύτερο γύρο στο μεσοδιάστημα των δύο εβδομάδων ανάμεσα στις δύο ψηφοφορίες.
Εάν στο μεσοδιάστημα των δύο γύρων οι αγορές υπεραντιδράσουν και υπάρξουν καθησυχαστικές κινήσεις και διαβεβαιώσεις στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες πώς θα επηρεασθούν οι συσχετισμοί ανάμεσα στους δύο αντιπάλους του δευτέρου γύρου; Εναν χρόνο πριν, στην πορεία για το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, το Σίτι συνολικά αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας ειδικότερα προειδοποιούσαν για τους κινδύνους επικράτησης του Brexit, με τους εκλογικούς αναλυτές εκ των υστέρων να διαπιστώνουν ότι η επισήμανση των κινδύνων λειτουργεί αρνητικά γιατί προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως εκφοβισμός ή, ακόμη χειρότερα, ως εκβιασμός. Το νέο στοιχείο στην προεκλογική σκηνή είναι η δυναμική του υποψηφίου της Αριστεράς, Μελανσόν, να υποσκελίσει τον Σοσιαλιστή Αμόν, μια δεύτερη ανατροπή μετά το μη αντιστρέψιμο προβάδισμα που εξασφάλισε ο Μακρόν επί του Φιγιόν.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια δυναμική που διογκώνει το στρατόπεδο των αναποφάσιστων γύρω στο 40% και αλλάζει τα δεδομένα που ξεχώριζαν τους δύο γύρους στην προεδρική εκλογή: Στον πρώτο γίνεται επιλογή υποψηφίου και στον δεύτερο απόρριψη ενός από τους δύο. Σήμερα η λογική του δεύτερου μοιάζει να έχει ισχύ και για τον πρώτο, ένα δεδομένο που προσθέτει αβεβαιότητα στους αναλυτές και φέρνει τις αγορές σε κατάσταση νευρικής κρίσης.
Το βράδυ του πρώτου γύρου, δύο ερωτήματα θα τεθούν στους υποψήφιους που θα αποκλεισθούν: Πρώτον με ποια διατύπωση θα καλέσουν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν Μακρόν, και δεύτερον σε ποιο ποσοστό θα εισακουσθούν από την εκλογική τους βάση. Υπάρχει μια γκρίζα ζώνη με δύο συνιστώσες, τον σκληρό δεξιό πυρήνα των ψηφοφόρων του Φιγιόν και τον σκληρό αριστερό πυρήνα των ψηφοφόρων του Μελανσόν, κυρίως αυτούς που αρχικά θα ψήφιζαν Αμόν και μετακινήθηκαν στη συνέχεια. 
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!