Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Δοκιμασία στο εσωτερικό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε κάτι παραπάνω, αλλά τελικά «έπεισε» την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα. Τώρα όμως αρχίζουν (ή μάλλον συνεχίζονται) τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό, καθώς ναι μεν η...
διαπραγμάτευση με τους... έξω τελείωσε (ή δείχνει να τελειώνει), αλλά η διαπραγμάτευση με τους... μέσα έχει ακόμη πολύ δρόμο. Ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσουν κατ' αρχήν τους 153 της πλειοψηφίας και στη συνέχεια όλους εκείνους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση (συνδικαλιστές, κομματικά στελέχη, μέλη του κρατικού μηχανισμού κ.λπ.) ότι αυτή η συμφωνία έχει και θετικά σημεία.
Η ρητορική περί «πόνου», «λύπης» κ.λπ. δεν φαίνεται να αποδίδει ύστερα από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ισως στην αρχή να υπήρχε το άλλοθι της άγνοιας, τώρα πια όμως κανείς δεν το πιστεύει. Ερώτημα, δε, αποτελεί το εάν και ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα μπορούσε να καλύψει τους διαφωνούντες εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Αρα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλώσει πολύ χρόνο και πολλές δυνάμεις έτσι ώστε να διατηρήσει αρραγές το εσωτερικό του μέτωπο.
Τα μέτρα λογικά θα περάσουν καθώς αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει δείξει αξιοσημείωτες αντοχές. Το «ροκάνισμα» της κυβέρνησης, ωστόσο, έχει ήδη αρχίσει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει και ποια θα είναι τα «θύματα». Οι κ. Σκουρλέτης και Φίλης είναι δύο πρόσωπα που δείχνουν ότι δεν φοβούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Στο τέλος ψηφίζουν, αλλά δημιουργούν ένα κακό κλίμα καθώς ομολογούν πράγματα (βλ. το 4ο Μνημόνιο, για το οποίο μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών) που μέχρι πρότινος κανείς δεν αποτολμούσε να πει.
Κατά συνέπεια, η πολιτική συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος θα δοκιμαστεί σκληρά το επόμενο διάστημα και είναι βέβαιο ότι τα... ενθουσιώδη χειροκροτήματα που μοιραία θα υπάρξουν στις επικείμενες συζητήσεις για τις Εξεταστικές Επιτροπές, δεν θα αποτυπώνουν με τον πλέον «καθαρό» τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!