Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Δύση ή Ρωσία;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Με αφορμή την προεδρική εκλογή στη Σερβία επανεμφανίστηκε η εικόνα μιας σύγκρουσης Δύσης - Ρωσίας για την κατοχύρωση επιρροής στα Βαλκάνια, μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Σήμερα η Δύση -ΗΠΑ και ΕΕ- δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε και τη δυνατότητα μιας συνολικής σταθεροποιητικής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα συνδύαζε την εγγύηση του συνοριακού στάτους κβο με μια ορατή προοπτική πλήρους ένταξης στην ΕΕ.

Η διεύρυνση της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία τερματίστηκε στη Σλοβενία και την Κροατία για το ορατό μέλλον, ενώ η εγγύηση της συνοριακής σταθερότητας από τη Δύση δεν μπορεί σήμερα να είναι κάτι περισσότερο από τη μεσολάβηση του τότε αρμοδίου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Σολάνα, το 2001: Με τη Συμφωνία της Οχρίδας στα τέλη Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς πίεσε την κυβέρνηση στα Σκόπια να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ένοπλης αλβανικής ανταρσίας που είχε ξεσπάσει στη Βορειοδυτική ΠΓΔΜ. Σήμερα το μόνο που θα μπορούσε να προσφέρει η Δύση στα Σκόπια είναι η σταδιακή αναίμακτη διχοτόμηση της χώρας, με πρώτο βήμα την ομοσπονδοποίηση.

Επί της ουσίας η Δύση έχει γυρίσει την πλάτη της στα Δυτικά Βαλκάνια, με την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων του Βελιγραδίου και των Σκοπίων με τη Μόσχα να είναι ζήτημα χρόνου και ρεαλισμού και όχι ιδεολογικών επιλογών... Αλλωστε η παραπάνω ρεαλιστική προσγείωση στην πραγματικότητα είναι αισθητή και στην εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ Βουλγαρία, όπου η πλήρης ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές δεν αναπλήρωσε τα προβλήματα τόσο στο εμπόριο όσο και στην εγγύηση της εθνικής ασφάλειας που προέκυψαν για τη Σόφια μετά τις ανατροπές της περιόδου 1989-91.

Η Μόσχα δεν έχει αντίπαλο στα Βαλκάνια και ως εκ τούτου έχει την άνεση χρόνου να αφήσει να ωριμάσουν οι συνθήκες, ώστε η εκεί επιστροφή της να γίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κυρίων με την Ουάσιγκτον, που θα αποκλείσει το άνοιγμα ενός νέου μετώπου καχυποψίας.
​kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!