Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους… φόρους η Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους… φόρους η Ελλάδα - MediaΜεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολογία των μισθωτών κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ για το 2016.
 Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα-μέλος του που πέρσι αύξησε τη  μέση φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών κατά περισσότερο από 1% σε σχέση με το 2015.
Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει το επίπεδο του φόρου προσωπικού εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών σε κάθε κράτος μέλος, υπολογίζοντας τη «φορολογική σφήνα», δηλαδή τους συνολικούς φόρους επί του εισοδήματος της εργασίας που πληρώνουν εργαζόμενοι και εργοδότες, αφαιρουμένων των επιδομάτων, ως ποσοστό του κόστους μισθοδοσίας.
Από τα στοιχεία της έκθεσης «Taxing Wages» προκύπτει ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα των άγαμων μισθωτών -από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών- αυξήθηκε κατά 1,06 ποσοστιαίες μονάδες το 2016 σε σχέση με το 2015 και ανήλθε στο 40,2% του συνολικού κόστους εργασίας του εργοδότη.
Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα προέκυψε τόσο από την αύξηση του φόρου εισοδήματος (0,67 της ποσοστιαίας μονάδας), όσο και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (0,20) και των εργοδοτών (0,19). Η επιβάρυνση, πάντως, προκύπτει κυρίως από τις εισφορές των εργοδοτών (19,9%) και των εργαζομένων (12,6%), ενώ ο φόρος εισοδήματος αντιστοιχεί στο 7,7%.
Για τις οικογένειες με δύο παιδιά, όπου εργάζεται μόνο ο ένας γονιός, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε 0,73 της ποσοστιαίας μονάδας το 2016 και διαμορφώθηκε στο 38,3% του κόστους μισθοδοσίας. Στον ΟΟΣΑ, η μέση επιβάρυνση των αντίστοιχων οικογενειών μειώθηκε οριακά (0,08 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 26,6%.
Οι χώρες με την υψηλότερη μέση φορολογική επιβάρυνση ήταν το Βέλγιο (54%), η Γερμανία (49,4%), η Ουγγαρία (48,2%) και η Γαλλία (48,1%), ενώ τη χαμηλότερη είχαν η Χιλή (7%), η Νέα Ζηλανδία (17,9%) και το Μεξικό (20,1%).
Υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από την Ελλάδα στην κατηγορία των μισθωτών με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο γονέα είχαν η Γαλλία (40%), η Φινλανδία (39,2%), η Ιταλία (38,6%) και το Βέλγιο (38,6%). Τους χαμηλότερους συντελεστές είχαν η Νέα Ζηλανδία (6,2%), η Χιλή (7%), η Ιρλανδία (8,3%) και η Ελβετία (9,1%).
Πηγή:topontiki.gr με πληροφορίες: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!