Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Αμφίπλευρη διεύρυνση από ΝΔ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στομ ΕΘΝΟΣ

Οι πολέμιοι (και εντός του ΣΥΡΙΖΑ) της εισήγησης για πρόωρη εκλογική αναμέτρηση ανέφεραν ως επιχείρημα το πολύ απλό και λογικό ότι ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κανένα προεκλογικό αφήγημα να περιγράψουν στον ελληνικό λαό.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξηγήσει, προσέθεταν, κατ΄ αρχάς γιατί οδηγεί τη χώρα σε εκλογές και -κυρίως- δεν υπήρχε κάτι να υποσχεθούν στους πολίτες. Ολα αυτά σωστά είναι, μόνον που όπως προέκυψε και από την τελευταία συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα (Αντέννα), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα αφήγημα και για την παραμονή του στην εξουσία. Η δυσκολία υπεράσπισης μιας πολιτικής που δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και σίγουρα δεν οδηγεί στη γρήγορη έξοδο από τα μνημόνια και παράλληλα η απουσία οιασδήποτε σοβαρής επιχειρηματολογίας για την προοπτική της χώρας είναι πλέον απολύτως εμφανή. Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται αμήχανοι στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, πέφτουν από τη μια αντίφαση στην άλλη και όταν κουράζονται ή δεν έχουν τι να απαντήσουν, καταφεύγουν στην... εύκολη λύση της επίθεσης στη ΝΔ. Κατά συνέπεια, εφόσον ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι θα αποφύγει τις κάλπες όσο αυτό είναι δυνατόν, θα πρέπει άμεσα να επεξεργαστεί μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία δεν μπορεί να εστιάζεται στο ότι... υπήρξε μεγάλη έξοδος το Πάσχα, ούτε στο ότι φέτος ο τουρισμός θα σπάσει νέο ρεκόρ! Η κυβέρνηση δείχνει να κάνει αντιπολίτευση στην... αξιωματική αντιπολίτευση και να ποντάρει σε αμφίβολης... πολιτικής εμβέλειας γεγονότα (βλ. απομάκρυνση Κατ. Παπακώστα από το συμβούλιο τομεαρχών της ΝΔ), ελπίζοντας σε κάποιες «ανάσες». Αυτό δεν θεωρείται κανονική στρατηγική...
Μια κανονική στρατηγική χρειάζεται επειγόντως η κυβέρνηση, καθώς τα μέτρα είναι έτοιμα να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή και το «μασάζ» από τα μέλη του οικονομικού επιτελείου δεν αρκεί πλέον για να πείσει τους βουλευτές. Η πλειοψηφία θα ψηφίσει, αλλά μετά θα πρέπει κάτι να έχει να πει στους πολίτες. Κάτι χειροπιαστό, κάτι συγκεκριμένο. Το «φταίνε οι προηγούμενοι» φαίνεται πλέον ξεπερασμένο από τα γεγονότα, οι εξεταστικές επιτροπές κατάντησαν ρουτίνα και την έξοδο από τα μνημόνια την έχουν επικαλεστεί όλοι οι προηγούμενοι με τη... γνωστή κατάληξη. Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο Αλ. Τσίπρας και σε αυτό το πολυνομοσχέδιο (το γνωστό «ένας νόμος κι ένα άρθρο») θα δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Η ΝΔ πάντως πρόταση μομφής δεν πρόκειται να κάνει.
Στη ΝΔ η αμφίπλευρη διεύρυνση αποτελεί τον επόμενο στρατηγικό στόχο του Κυρ. Μητσοτάκη. Με δυο κινήσεις στις αρχές της εβδομάδας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του: συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή εκπέμποντας μήνυμα ενότητας στην κορυφή και στη συνέχεια είδε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει αλλαγές στο Σύνταγμα που θα επηρεάσουν τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους. Την ίδια ώρα, διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με πρόσωπα εκτός της ΝΔ και αναζητά ανθρώπους της αγοράς προκειμένου να στελεχώσει, εάν κερδίσει τις εκλογές, την κυβέρνηση αλλά και την «κρατική μηχανή». Οπως λένε συνεργάτες του, «κομματική ταυτότητα δεν πρόκειται να ζητήσει από κανέναν»...

Μήνυμα ενότητας από Καραμανλή
Η στήλη είχε εγκαίρως επισημάνει ότι όσοι ποντάρουν στον Κ. Καραμανλή για τη δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας στη ΝΔ θα χάσουν τα... λεφτά τους. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται να δημιουργήσει κανένα ζήτημα στον Κυρ. Μητσοτάκη, κάτι που άλλωστε ξεκαθαρίστηκε (και πάλι) στην τελευταία συνάντηση που είχαν.

Τα 'λεγε για Μακρόν ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ηταν Μάιος του 2016 και ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοίμαζε τις βαλίτσες του για την πρώτη -ως ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης- επίσκεψή του στο Παρίσι. Ο στενός του συνεργάτης Μ. Λαζαρίδης ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για το πρόγραμμα των επαφών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο περιελάμβανε και τον άγνωστο -για πολλούς στην Ελλάδα- Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμ. Μακρόν.
«Ξέρεις, αυτός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας», εξηγούσε - χωρίς να πείθει όλους τους συνομιλητές του. Εναν χρόνο μετά όλα δείχνουν ότι θα δικαιωθεί στην εκτίμησή του, οπότε είναι καιρός να αρχίσει να ασχολείται πιο επισταμένα με τις προβλέψεις για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Ας ξεκινήσει από τα... πολύ δύσκολα, όπως είναι ο χρόνος διενέργειας των επόμενων εκλογών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!