Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Η παγίδα του ΔΝΤ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «σοφός» ή κορυφαίος οικονομολόγος για να καταλάβει το παιχνίδι του ΔΝΤ με τους αριθμούς. Μια προσεκτική ματιά στη μικρή μνημονιακή ιστορία της χώρας, αρκεί για να αντιληφθούν όλοι ότι το Ταμείο με το που αποφασίζει...
να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αμφισβητήσει τα επίσημα στοιχεία.
Αυτό δεν είναι κάτι απλό, καθώς από τα στοιχεία εξαρτώνται και τα μέτρα που θα πρέπει η χώρα που βρίσκεται στο πρόγραμμα, να λάβει. Αυτός λοιπόν ο κίνδυνος άρχισε ήδη να διαφαίνεται από χθες, όταν το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 (προέβλεψε χαμηλότερη ανάπτυξη κατά 0,6%).
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί, το ΔΝΤ θα δεχτεί πως ένα μεγάλο μέρος της υπέρβασης του στόχου στο πλεόνασμα για το '16 οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και επομένως δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί φέτος και τα επόμενα χρόνια. Είναι μόνον η αρχή του... Γολγοθά!
Ολα αυτά θα τα βρει μπροστά της η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και τότε το μαρτύριο της δόσης θα ξεκινήσει και πάλι, καθώς το Ταμείο θα θέλει «τα νούμερα να βγαίνουν» και ως τούτου θα πιέζει την Αθήνα για νέα μέτρα.
Πρόκειται για έναν «φαύλο κύκλο» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο κ. Αντ. Σαμαράς και τώρα είναι η σειρά του κ. Τσίπρα. Η ιστορία λοιπόν επιβεβαιώνει πλήρως ότι με το «κλείσιμο» της αξιολόγησης δεν τελειώνουν τα προβλήματα ούτε για την κυβέρνηση ούτε "δυστυχώς" για τη χώρα.
Οσο για τα «θαύματα στην οικονομία» που έχουν υποσχεθεί υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, θα χρειαστεί να περιμένουμε κι άλλο για να τα δούμε και -κυρίως- για να τα νιώσουμε στην τσέπη μας!
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!