Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Ρητορική και ρεαλπολιτίκ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόνσον ματαίωσε την επίσκεψή του στη Μόσχα καταλογίζοντας στο Κρεμλίνο ευθύνες για τη στάση του Ασαντ. Το ίδιο έπραξε και ο Τίλερσον που επέκρινε την ανοχή της Ρωσίας απέναντι στη Δαμασκό, αλλά αύριο Τρίτη
φθάνει στη ρωσική πρωτεύουσα σε μια προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη. Την άνοιξη του 1999, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας Πριμακόφ, που πετούσε με προορισμό την Ουάσιγκτον, άλλαξε πορεία εν πτήσει και επέστρεψε στη Μόσχα, μια απόφαση που έστειλε το μήνυμα ότι οι διμερείς σχέσεις παγώνουν επ' αόριστον.
Είναι σαφές ότι σήμερα δεν βρισκόμαστε εκεί ή ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον καμία πλευρά δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη μιας συνολικής ψυχροπολεμικής υποτροπής. Τι μπορούν να κάνουν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών που για ευνόητους λόγους ο ένας θα θέτει θέμα αποχώρησης του Ασαντ και ο άλλος θα αποκλείει κάθε συζήτηση; Η μόνη ορθολογική πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι άλλη από τον περιορισμό ζημιών, από μια συμφωνία κυρίων δηλαδή που δεν θα επιτρέψει σε όποιες εξελίξεις στο πεδίο της σύγκρουσης να βαθύνουν το ρήγμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Ο Ασαντ διασφάλισε την παραμονή του στην εξουσία με την πτώση του Χαλεπιού με την καθοριστική συμβολή της Ρωσίας, του Ιράν και του φιλοϊρανικού Μετώπου. Ως γνωστόν μακάριοι οι κατέχοντες καθώς ό,τι κερδήθηκε στο πεδίο της μάχης μόνον εκεί μπορεί να χαθεί και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε μαζική επιτόπου αμερικανική εμπλοκή με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της Δαμασκού.
Μια παρασκηνιακή συμφωνία κυρίων που θα έσωζε τα προσχήματα, και θα επέτρεπε ανέξοδη ρητορική αντιπαράθεση χωρίς παρενέργειες στο έδαφος, θα ήταν η επιβεβαίωση της ντε φάκτο διαίρεσης της Συρίας σε ζώνες επιρροής των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μια πραγματικότητα γεωγραφικά αποτυπωμένη με μια διευρυμένη κουρδική βορειοανατολική Συρία να είναι η διασφάλιση της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!