Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Το δύσκολο χρονοδιάγραμμα μιας... αβέβαιης συμφωνίας

xreosΜετά το Πάσχα ο... Γολγοθάς για την αξιολόγηση 
Ως... «κόρη οφθαλμού» επιχειρεί να διαφυλάξει η κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα και το συνολικό περιεχόμενο της συμφωνίας της Μάλτας, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει...
σχεδόν καθημερινά πλέον ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα αρνητικά μέτρα μόνο εφόσον εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πάντως, το πλαίσιο είναι ήδη δύσκολο, οι δανειστές συνεχίζουν να παίζουν καθυστερήσεις και όλα δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στο Χίλτον για την τεχνική συμφωνία μετά το Πάσχα και προς τα τέλη Απριλίου.
Ως εκ τούτου, από τώρα ως τα τέλη του μήνα μεσολαβεί μία... αιωνιότητα σε πολιτικό και οικονομικό χρόνο και στην κυβέρνηση ευλόγως φοβούνται ότι ενδέχεται οι δύο... συνήθεις ύποπτοι -ήτοι το ΔΝΤ ή η πλευρά Σόιμπλε- να επιχειρήσουν να «ξηλώσουν» προβλέψεις της συμφωνίας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε χθες να απαντήσει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα με την φράση «πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά τα μέτρα για το χρέος».

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας
Στην απάντησή της, η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά... υπενθυμίζει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τί συνομολόγησε την περασμένη Παρασκευή στην Μάλτα, αναφέροντας εκ νέου το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αλλά και με όσα συμφωνήθηκαν στην Μάλτα, το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την «ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020». Το δεύτερο βήμα είναι η «συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018)». «Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα», υπενθύμισε χθες το Μαξίμου, υπονοώντας ότι... κανένα από τα παραπάνω δεν μπορεί να ακυρωθεί ή να «παραλειφθεί» -επί της ουσίας, πρόκειται για μία παραλλαγή της αρχικής θέσης «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα». Το τρίτο βήμα είναι «μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) να εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019)».

Χωρίς καθυστερήσεις
Σε κάθε περίπτωση, παρότι την περασμένη Παρασκευή είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι μπορεί οι εκπρόσωποι των πιστωτών να έρχονταν στο Χίλτον για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα, εν τέλει το ΔΝΤ θα... παίξει για μία ακόμη φορά καθυστερήσεις. Βεβαίως, ως τώρα οι καθυστερήσεις είναι δικαιολογημένες, υπό την έννοια ότι την ερχόμενη Κυριακή συμπίπτει το Πάσχα των Ορθοδόξων με το Πάσχα των Καθολικών και το τριήμερο 21-23 Απριλίου το ΔΝΤ έχει την εαρινή Σύνοδό του. Εκεί, λοιπόν, αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν οι τελικές αποφάσεις του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και, ως εκ τούτου, θα ήταν μάλλον παράδοξο να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις εκπρόσωποι του Ταμείου πριν αυτό λάβει τις τελικές και οριστικές του αποφάσεις. Κι αυτό διότι στην Ουάσινγκτον αναμένεται να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το πόσες και ποιου ύψους θα πρέπει να είναι οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Εκεί αναμένεται, άλλωστε, να υπάρξει νέα σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς το μεν ΔΝΤ υποστηρίζει τον στόχο του 2,5%, το Βερολίνο θέλει 3,5% του ΑΕΠ για... 10 χρόνια, η Κομισιόν συμβιβάζεται στα... 5 και η ελληνική πλευρά «πολεμά» για 2-3 χρόνια μετά το 2018. 

Καθαρή εικόνα λόγω ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την 23η Απριλίου έχει και τα... θετικά του: κι αυτό διότι την εβδομάδα μετά το Πάσχα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα ανακοινώσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, το οποίο θα επικυρώσει και η Eurostat. Στο κυβερνητικό επιτελείο προσδοκούν ότι ο τελικός αριθμός για την περυσινή «υπεραπόδοση» της οικονομίας θα... φτάσει ως το 4%, πράγμα που θα «ξεκλειδώσει» τις διαπραγματεύσεις και θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο επιχείρημα για την ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο έχουν πολλάκις αποδείξει ότι... είναι απρόβλεπτοι παίκτες στο ασταθές σκηνικό της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.

Πηγή:.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!