Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Παράσταση νίκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Το πρόβλημα του Μακρόν στην πορεία για τον δεύτερο γύρο είναι η κυρίαρχη αξιόπιστη παράσταση νίκης που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, μια παράσταση νίκης που συνέβαλε αποφασιστικά στην πρωτιά του...
στον πρώτο γύρο αφού τον κατέστησε τον μοναδικό υποψήφιο που μπορεί να νικήσει τη Λεπέν στον δεύτερο. Μακρόν 60% και Λεπέν 40%, αυτή η πριμοδότηση του «ανεξάρτητου» υποψηφίου που ήταν πολύτιμη για τον πρώτο γύρο, όπου μέχρι πριν από δύο-τρεις εβδομάδες είχε δημοσκοπικό προβάδισμα η Λεπέν, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εν όψει του δευτέρου.
Αν ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων των υποψηφίων που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο θέλει να αποκλείσει τη Λεπέν, τότε το θηριώδες δημοσκοπικό προβάδισμα του Μακρόν μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχουν οι εναλλακτικές επιλογές της αποχής, του άκυρου και του λευκού. Το πρόβλημα για τον Μακρόν δεν λύνεται με προειδοποιήσεις του τύπου τίποτε δεν είναι δεδομένο, καθώς η όποια διόρθωση των δημοσκoπικών προβλέψεων είναι εκ των προτέρων οριοθετημένη αν θέλει να είναι αξιόπιστη.
Δεν είναι μόνον ο Μελανσόν που προτρέπει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, είναι και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων του ατυχήσαντος Φιγιόν που περιορίζεται στην προτροπή «ψηφίστε εναντίον της Λεπέν», ένα σύνθημα που αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν τέσσερις επιλογές: η αποχή, το λευκό, το άκυρο και ο Μακρόν... Οι Ρεπουμπλικάνοι, η Δεξιά φοβούνται ότι αν ταχθούν χωρίς επιφυλάξεις και με σαφήνεια υπέρ του Μακρόν η παράταξή τους κινδυνεύει να εξαερωθεί σαν τους Σοσιαλιστές, η ηγετική ομάδα των οποίων στήριξε τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο και έδωσε τη χαριστική βολή στο κόμμα.
Το 2002, εν όψει του δεύτερου γύρου Σιράκ - Ζαν Μαρί Λεπέν, υπήρχε πανδημοκρατική αντιφασιστική συσπείρωση και πολιτική επιχειρηματολογία, σήμερα συζητάμε για το πόσο θα μπορούσε να κοστίσει στον Μακρόν η επικοινωνιακή γκάφα να γιορτάσει μαζί με τους συνεργάτες του την πρωτιά του στον πρώτο γύρο σε γνωστό κοσμικό εστιατόριο όπου συχνάζουν celebrities.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!