Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Τουλάχιστον θα χορτάσουμε με μπαρούφες!

Αυτό που ζούμε, απλά δεν υπάρχει. Από τη μια, η κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης και από την άλλη μια κυβέρνηση,  να αναδιπλώνει ένα ιδιότυπο success story  που συμποσούται  στο ... “ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα” του γνωστού ανέκδοτου.

Βγήκε λοιπόν ο πρωθυπουργός στη  προχθεσινή του  συνέντευξη και μας είπε πως αποφύγαμε μέτρα 42 φορές  χειρότερα και γι αυτό, να λέμε και Δόξα τω Θεώ που τη γλιτώσαμε μόνο με 3,6 δισ.!

Και από που προκύπτουν αυτά που γλιτώσαμε; Μα, από την λάθος εκτίμηση του ΔΝΤ που προέβλεπε για το 2016 πλεόνασμα 0,1% και αφού εμείς τελικά καταφέραμε το 4,2% δηλαδή 42 φορές περισσότερο, άρα γλιτώσαμε πρόσθετα μέτρα 42 φορές περισσότερα που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ, αν επιβεβαιωνόταν η δική του πρόβλεψη !

Κάτι σαν το μπουζούκι και τον αστυφύλακα που είναι και οι δύο όργανα και επομένως ο αστυφύλακας  είναι μπουζούκι, σύμφωνα με τα μαθητικά  καλαμπούρια, τότε που διδασκόμασταν ακόμα, το μάθημα της Λογικής!

Στην ίδια λογική του πρωθυπουργού και της παρέας του και η κόκκινη γραμμή πως δεν θα δεχόταν ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα, χωρίς αντίμετρα.
Δηλαδή αφού καταφέρουν το 2019 να πετύχουν πλεόνασμα 3,5%, με τη γνωστή μέθοδο της φορολογικής αφαίμαξης και στάσης πληρωμών των προμηθευτών του δημοσίου, τότε με την περικοπή 1,8 δισ. ευρώ από της συντάξεις ή 1% του ΑΕΠ, το πλεόνασμα θα εκτοξευθεί στο 4,5%. Επομένως την ίδια στιγμή θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα και το 1,8 δισ. θα αναδιανεμηθεί στην κοινωνία με εκπτώσεις στη συμμετοχή στα φάρμακα, με σχολικά γεύματα και κατά περίπτωση μειώσεις σε φόρους.

Αδιάφορο αν ο συνταξιούχος που θα χάσει άλλη μια σύνταξη, θα μπορεί να ισοσκελίσει την απώλεια του από τη χαμηλότερη συμμετοχή στα φάρμακα ή τη μικρή μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τα σχολικά γεύματα.
Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι.
Απλά για τον πρωθυπουργό και τον Τσακαλώτο, κάποιους θα στεναχωρήσουν αλλά και κάποιους θα ευνοήσουν.

Προσωπικά, δεν ξέρω πόσοι και ποιοι θα ευνοηθούν.
Ξέρω πολύ καλά όμως πως αυτοί που θα στεναχωρηθούν( κι αυτή είναι μια ήπια λέξη) είναι όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι ακόμα κι αυτοί που παίρνουν κάτω και από 500 ευρώ και θα δουν πως αυτή στιβαρή μας κυβέρνηση, μετά από σκληρούς αγώνες και διαπραγματεύσεις, θα τους υπεξαιρέσει άλλη μια έως και δυο συντάξεις! Όλα τ' άλλα τα ακούω βερεσέ.
Όπως ακούω βερεσέ και τα άλλα μάγκικα που θυμίζουν μαθητικό 15μελές, πως ναι μεν τα μέτρα θα ψηφιστούν, πλην όμως δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη, αν δεν  μας ρυθμίσουν στο μεταξύ το χρέος.

Αν είναι έτσι όμως, γιατί ρε παλικάρια δεν παίρνετε πρώτα τη λύση στο χρέος και μετά να ψηφίσετε τα μέτρα; Γιατί δηλαδή η “ανταλλαγή” δεν γίνεται χέρι-χέρι όπως τα συναλλακτικά ήθη της κοινωνίας και της οικονομίας από καταβολής;
Προφανώς επειδή ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πως το 2019 θα κάθονται σε άλλα έδρανα της Βουλής, θέλουν να “κατακεραυνώνουν” την τότε κυβέρνηση, να μην εφαρμόσει το νόμο που η ίδια ψήφισε!

Λες κι όλοι οι πολιτικοί κι όλα τα κόμματα έχουν πάρει διαζύγιο με την υπευθυνότητα  και το κράτος δεν έχει συνέχεια  οι δε υπογραφές των προηγούμενων, δεν δεσμεύουν τους επόμενους!
Κι όμως, φθάσαμε σ' αυτό το έσχατο σημείο ,όπου η κάθε μπαρούφα μπορεί να γίνει κεντρική πολιτική θέση. Και το χειρότερο; Κάποιοι την πιστεύουν και υπεραμύνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!