Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Μέρκελ προς Μέι: «Μην έχετε αυταπάτες για το Brexit»

merkelΤις βασικές αρχές με τις οποίες θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit παρέθεσε το πρωί η ΄Αγκελα Μέρκελ στη Βουλή εν όψει του έκτακτου
συμβουλίου κορυφής το Σάββατο 29.04 στις Βρυξέλλες. Και έκανε σαφές ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος για τη Βρετανία.
Από το βήμα της ολομέλειας η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της ΕΕ θα συζητηθούν στην αρχική φάση των διαπραγματεύσεων εξόδου και θα διαρκέσουν και μετά από αυτό το διάστημα. «Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι προϋποθέσεις εξόδου πριν θίξουμε το θέμα των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, αυτή είναι η σειρά και δεν αλλάζει» τόνισε η Άγκελα Μέρκελ. «Χωρίς προόδους σε πολλούς ανοιχτούς τομείς εξόδου δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε παράλληλα λεπτομέρειες για τις μελλοντικές σχέσεις» στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα ότι τρίτες χώρες δεν μπορούν να χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων όπως χώρες - μέλη της ΕΕ. «Επ αυτού φαίνεται να υπάρχουν ακόμη κάποιες αυταπάτες αλλά θα ήταν χαμένος χρόνος» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ωστόσο υπογράμμισε ότι ως στόχος παραμένουν οι στενές, καλές και αξιόπιστες σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία κυρίως στους τομείς άμυνας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εγκληματικότητας.
Η καγκελάριος παρέθεσε τους τρείς κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις: την κατοχύρωση των συμφερόντων των εκατοντάδων χιλιάδων Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, την αποτροπή γενικότερα οικονομικών ζημιών για την ΕΕ και την ενίσχυση της συνεργασίας των υπολοίπων 27 χωρών μελών μεταξύ τους. Επιπλέον υπογράμμισε ότι στους κόλπους των 27 και των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχει στο μεταξύ σε μεγάλη βαθμό συναίνεση για τη διαπραγματευτική γραμμή.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!